Veel Gestelde Vragen

We beantwoorden op deze pagina enkele veel voorkomende vragen omtrent virusscanners, virussen en andere gerelateerde onderwerpen.

Vragen: Antivirus Algemeen

Heeft Windows 10 een standaard virusscanner?
Ja, zowel in Windows 8 als in Windows 10 zit een standaard virusscanner, deze heet Windows Defender. Het handige is dat Windows deze automatisch inschakeld op het moment dat je géén actieve virusscanner op je PC hebt staan. Wanneer je vervolgens een virusscanner installeert schakelt Windows deze Defender ook weer automatisch uit. Het nadeel is echter dat de Windows Defender altijd vrij matig in de tests scoort en een lager percentage van de virussen weet te detecteren en tegen te houden dan andere gerenommeerde software.
Zit op een nieuwe PC standaard een virusscanner?
Vaak zit er wel een virusscanner op een nieuwe PC. Soms zal dit een betaalde versie zijn waarvan het eerste jaar gratis is om je een introductie te geven. Het kan ook de standaard virusscanner van Windows zijn die tegenwoordig altijd wordt meegeleverd.
Kan ik de software uitproberen?
Alle virusscanner die genoemd worden op deze website bieden klanten een proefperiode of zelfs een gratis versie aan om de software te kunnen testen. In deze testfase kun je letten op het gebruikersgemak van de software en hoe de eventuele virusmeldingen worden weergegeven. Je kunt moeilijk persoonlijk testen of het programma goed is in het tegen gaan van virussen, lees hiervoor de recensies en ervaringen op websites zoals deze.
Kan ik met een virusscanner nog een virus krijgen?
Als er een virusscanner is geïnstalleerd, kan het dan toch voorkomen dat ik een virus krijg? Helaas is niet één beveiligingssysteem 100% waterdicht. Er kunnen dus toch altijd dingen gebeuren en virussen tussendoor glippen. Echter hoe beter het systeem wordt beveiligd hoe kleiner de kans dat er een virus op komt.
Wordt de computer langzamer door een virusscanner?
Antivirus software wordt zo ontwikkeld dat deze in de achtergrond van je PC draait. Echter is het software die constant actief moet zijn als er internetverkeer gaande is. Hierdoor kun je nooit helemaal voorkomen dat de computer een beetje langzamer wordt. Gelukkig gaat dit bij de goede virusscanners om enkele procenten waardoor je dit als gebruiker niet of nauwelijks zult merken.
Zijn er ook virussen op MAC?
Helaas wel, er zijn er echter wel een stuk minder dan bij Windows. Dit komt deels omdat er minder MAC gebruikers zijn en er daardoor minder virussen voor worden ontwikkeld. Het komt ook deels omdat Apple standaard een erg veilig besturingssysteem maakt dat virussen goed op afstand houdt. Echter met de groeiende populariteit van Apple nemen ook de risico’s toe, zo komt ook malware steeds meer voor op MAC. Er zijn diverse virusscanners geschikt voor MAC zoals onder andere Avast.
Kan ik meerdere virusscanners tegelijk gebruiken?
Nee, dat wil zeggen dat het op zich technisch gezien wel kan maar het is erg sterk af te raden. Deze virusscanners zullen namelijk constant met elkaar in conflict zijn waardoor er een niet bruikbare situatie ontstaat. Wij raden dus altijd aan om één virusscanner te gebruiken.

Vragen: Hoe gaat www.bestevirusscanners.nl te werk?

Hoe worden virusscanners getest?
Onafhankelijke test organisaties beschikken over honderden miljoenen stukjes schone test data en geïnfecteerde test data. Met deze gegevens testen zij over een periode van enkele weken de software in hoeverre deze de geïnfecteerde data weet op te merken en hoe vaak het ook bij schone data toch een virusmelding geeft. Tevens wordt getest hoeveel vertraging reguliere taken op de computer ondervinden wanneer de virusscanner actief is. Deze onafhankelijk resultaten worden op hun website gepubliceerd.
Wat is AV-test?
AV-test is een internationaal test instituut dat zich richt op de veiligheid in IT en het gebied rondom antivirus onderzoek. AV-test is gevestigd in Duitsland en opereert wereldwijd. Op hun website www.av-test.org publiceert AV-test regelmatig nieuwe resultaten van antivirus testen die zijn uitgevoerd. Wij gebruiken dit om de virusscanners op deze pagina te evalueren. Een andere organisatie die soortgelijke tests uitvoert is www.av-comparatives.org
Hoe werkt Bestevirusscanners.nl?
Bestevirusscanners.nl is een website gemaakt door ReferMedia. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het vergelijken en inzichtelijk maken van software en technische diensten. Door middel van een duidelijke vergelijkingswebsite kunnen gebruikers zo beter een keuze maken. Bestevirusscanners.nl krijgt van een deel van de bedrijven een commissie wanneer een klant tot koop over gaat. Dit heeft echter nooit invloed op de beoordeling die gemaakt wordt.

Vragen: Uitleg Termen

Wat is phishing?
Phishing is oplichting via internet waarbij fraudeurs proberen om je bankgegevens te achterhalen. Dit gebeurt bij phishing met name via email. Via false e-mails die afkomstig lijken van je eigen bank worden consumenten naar een nep website gelokt waar je vervolgens je gegevens dient in te vullen. Zo zien de oplichters je bank inlog gegevens. Hoewel de e-mails en de nep-websites steeds beter worden kun je het toch vaak herkennen aan slechte geschreven algemene e-mails die je bank normaal nooit zou versturen. Vaak vragen ze om je rekening te verifiëren via een website, dit doet een bank niet. Vul bij twijfel nooit iets in en klik nergens op, bel vervolgens zelf uw bank (nummer zelf opzoeken en niet via de email) om te kijken wat er aan de hand is.
Wat is ransomware?
Ransomware is een variant van malware waarbij je computer wordt gegijzeld totdat een bepaald bedrag is betaald. De ransomware blokkeert het gebruik van je PC en dwingt de gebruiker tot het betalen van een relatief klein bedrag waarna de PC weer bruikbaar gemaakt wordt. De Nederlandse politie heeft in samenwerking met Europol, Kaspersky en Intel de website www.nomoreransom.org opgericht waarmee ransomware wordt tegengegaan.
Wat is malware?
Het woord malware komt van het Engelse malicious software wat schadelijke software betekend. Malware is een verzamelnaam geworden voor software die schade aan je PC probeert toe te brengen. Via een download of een andere programma kun je malware binnen krijgen op je computer waarna deze vervolgens bijvoorbeeld probeert financiële informatie te stelen.
Wat is een firewall?
Een firewall is een beveiligingssysteem dat internetverkeer monitort en beheert. De software bekijkt al het verkeer dat via een netwerk van buitenaf naar binnen komt en controleert deze aan de hand van veiligheidseisen. Een virusscanner is niet standaard voorzien van een firewall, let hier dus op bij de keuze van je product.

Vragen: Overige

Werkt de virusscanner ook op Android?
Ook smartphones worden steeds vaker getroffen door een virus of malware. Het is gelukkig  mogelijk om de meeste virusscanners ook op je Android telefoon te installeren. Op deze manier breng je een extra beveiliging aan. Het is echter altijd aan te raden voorzichtig te zijn met het openen van vreemde bestanden en enkel Apps te downloaden uit de officiële Google Play Store.

Staat je vraag hier niet bij, neem dan contact met ons op.