30 miljoen Android gebruikers slachtoffer van malware

Google Play heeft 50 apps uit de Play store verwijderd na dat duidelijk werd dat deze apps het volledige scherm met advertenties vulden.

Het gaat in dit geval om Adware, malware waarbij grote advertenties worden getoond en de gebruiker wordt overgehaald om weer andere apps te installeren (waar dan ook weer malware in zit).

De 50 apps die Google Play heeft verwijderd zijn onder andere: Chess Battle, Connect the Dots, Easy Pics Cutter, Pro Photo Blur, Watermark Camera 2019, Magic Cut Out en meer. De app is met name veel verspreid in de landen, India, Indonesie, Brazilie, Philipijnen, Nepal en het Verenigd Koninkrijk.

Google heeft dit jaar al meerdere keren problemen gehad met grote aantallen malware in verschillende vormen. Het lukt hier niet altijd om snel genoeg te handelen. Dankzij onderzoek van antivirus bedrijf Avast kwam dit laatste geval aan het licht.

4 Tips om Malware op Android te voorkomen:

  1. Installeer enkel betrouwbare apps vanuit de Google Play store.
  2. Ook in de Google Play Store kunnen foutieve apps te vinden zijn (zoals in bovenstaand geval), lees daarom uitgebreid de reviews van de app die je gaat installeren.
  3. Controleer na installatie van de app de toestemmingen die de app wil hebben, deze kun je vervolgens zelf handmatig beperken. Als een app onnodig veel toegang wil tot contacten en bestanden kun je ervoor kiezen deze niet te installeren.
  4. Installeer een virusscanner op je Android smartphone of tablet. Google Play controleert weliswaar ook maar staat erom bekend niet zo scherp op malware te zijn als de professionele virusscanners die je op deze website vindt. Bekijk hier wat de beste virusscanners zijn voor je Android apparaat.

Bron: https://blog.avast.com/adware-plagues-google-play