4 manieren om Android Malware te Voorkomen

Meer dan 80% van de verkochte telefoons is tegenwoordig een Android Smartphone. Deze enorme populariteit betekent ook dat de hackers en andere cybercriminelen zich met name op Android richten. De kans op virussen, malware en hacks is daardoor relatief groter dan op de andere smartphones zoals iPhone.

In dit artikel geven we vier simpele tips waarmee je de kans op Android Malware kunt verkleinen.

Helaas is nog maar een erg klein percentage van de smartphones vandaag de dag uitgerust met een virusscanner, daar tegenover staat een erg hoog percentage van computers dat een virusscanner heeft. We zien telefoons duidelijk als minder belangrijk of minder geavanceerd, dat terwijl we toch ook bankzaken en aankopen via de smartphone doen.

1: Géén apps installeren van onbekende bronnen

Google Play is de plek waar je apps kunt installeren, deze apps zijn gekeurd en getest door Google en zijn meestal vrij van virussen en malware. Echter kun je ook buiten de playstore aan apps komen, dit is een stuk riskanter.

2: Laatste update Android installeren

Bij elke nieuwe update van Android worden er weer gaten in de beveiligin gedicht waardoor beveiligingsrisico’s verkleind worden. Daarom is het aan te raden altijd de meest recente versie van Android te installeren. Hiervoor hoef je verder niet veel te doen, Android zal het melden wanneer deze versie voor jouw specifieke toestal beschikbaar is en vervolgens kun je de update accepteren.

3: Virusscanner installeren

Zoals reeds genoemd hebben nog niet alle gebruikers een virusscanner op hun Android telefoon. Het wordt echter steeds normaler, dit is bijvoorbeeld te zien aan het feit dat AVG Antivirus voor Android (gratis versie) al meer dan 100 miljoen keer is geïnstalleerd. Ook andere antivirus apps zien steeds meer gebruikers van hun mobiele Android versie, zo is Norton al ruim 10 miljoen keer gedownload en Bitdefender voor Android al meer dan 5 miljoen.

4: Oppassen met downloaden

Net als op de PC is ook het downloaden bij Android een risico. Het kan hier gaan om download links die je op websites of een forum tegenkomt of via een email. Het gaat erom dat je goed bekijkt wat je download en van wie het afkomstig is voordat je op downloaden klikt.