Nederlandse Tests ✓ Alleen Goede Virusscanners ✓ Reviews & Prijzen

7 Signalen dat er malware aanwezig is

Niemand wil malware op zijn pc. Malware kan de snelheid van je pc drastisch verlagen en ook verschillende belangrijke functies of programma’s aantasten. Vaak kan je malware al vroeg opmerken door middel van deze signalen:

 1. Pop-ups
 2. Programma’s die steeds vaker vastlopen
 3. Hoog CPU en memory gebruik
 4. Trage pc of langere opstarttijd
 5. Hardnekkige advertenties die opdoemen tijdens surfen
 6. Startpagina is plots gewijzigd
 7. Browser omgeleid

Malware pop-ups

Pop-ups komen maar al te vaak voor. Ze doemen plots op tijdens het surfen in je webbrowser of zelfs op je pc zelf. Dit is een eerste, zeer duidelijke indicatie dat er iets mis is. De malware probeert reclame te maken voor malafide websites waar ze je gegevens proberen te ontfutselen.

Programma’s die steeds vaker vastlopen

Malware focust zich vooral op veelgebruikte programma’s zoals tekstverwerkingsprogramma’s. Crasht je Microsoft Office Word een keertje vaker? Dit kan een indicatie zijn van malware die het correct functioneren van programma’s belemmert. Natuurlijk kan dit ook het gevolg zijn van te weinig werkgeheugen of gewoon verouderingsverschijnselen.

Hoog CPU en memory gebruik

Malware gaat vaak achtergrondprocessen starten om hun code uit te voeren. Een eerste check kan je doen via je ‘Task Manager’. Via de Task Manager kan je de verschillende processen bekijken samen met het percentage geheugen dat ze gebruiken. Staan er processen tussen die je niet kent, waarvan je vermoedt dat het malware is, dan kan je deze beëindigen. Let natuurlijk op dat je geen goede processen stopt. Vooraleer je een proces stopt, zoek de procesnaam ter controle op. Het internet zal je weten te vertellen of dit malware is of niet.

Een tweede kenmerk van malware is een zeer hoog CPU/memory gebruik. De malware zorgt ervoor dat een bepaald process of taak tot 90% of meer van je werkgeheugen inneemt. Je kan hieruit twee dingen concluderen: één er is malware op je pc aanwezig of twee, het programma is niet correct geïnstalleerd. Een herinstallatie van het programma kan vaak de oplossing bieden voor beide problemen.

Trage PC of langere opstarttijd

Is de opstarttijd van je pc beduidend trager, dan kan dit veroorzaakt worden door malware. In dit geval is een volledige systeemscan aangeraden omdat de malware goed verborgen zit.

Malware tijdens het surfen

Hardnekkige advertenties die opdoemen tijdens het surfen zijn een ware kwelling. Het herinstalleren van je webbrowser helpt vaak niet. Je raakt vaak door deze soort malware geïnfecteerd wanneer je een programma of bestand download van een website die niet volledig te vertrouwen is, of die je denkt te vertrouwen. Wees dus altijd op je hoede en doe voor de zekerheid een scan op elk gedownload bestand.

Startpagina is plots gewijzigd. Dit is één van de meest duidelijke kenmerken dat er malware aanwezig is. De snelkoppeling naar je webbrowser wordt meestal aangepast door de malware zodat de webbrowser een malafide startpagina opent. Zelfs al wijzig je de startpagina in de instellingen van je webbrowser, toch zal deze de malafide startpagina blijven openen omdat de snelkoppeling is aangepast. Dit probleem kan vaak relatief simpel opgelost worden. Een Google zoekopdracht naar de naam van de startpagina in combinatie met de woorden virus of malware levert vaak de juiste oplossing.

Het gebeurt ook vaak dat je browser wordt omgeleid naar een andere website vol met advertenties. Dit is ook een duidelijk teken dat je webbrowser besmet is met malware. Pas gedownloade extensies voor je webbrowser zijn vaak de schuldige. Extensies worden uitgevoerd tijdens het surfen en kunnen je dus ook omleiden naar andere webpagina’s.

Hoe malware opruimen?

De beste oplossing is nog steeds om een volledige scan op je systeem uit te voeren ook al duurt dit soms lang. Een anti-virusprogramma of malware detector is meestal in staat de malware te detecteren en ook op te ruimen!

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   BesteVirusscanners.nl
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0