Nederlandse Tests ✓ Alleen Goede Virusscanners ✓ Reviews & Prijzen

Alles wat je moet weten over VPN

Wat is VPN?

Virtual Private Network, kort gezegd VPN, wordt gebruikt om veiliger te internetten. VPN biedt anonieme toegang tot een netwerk. Wanneer je surft op een openbaar netwerk, is het zeer eenvoudig je gegevens te onderscheppen. Met een VPN kun je anoniem met een verborgen IP-adres gebruik maken van het internet.

Een VPN wordt vaak gebruikt in de bedrijfswereld om de overdracht van gevoelige gegevens te beschermen. Particulieren gebruiken het vooral om streaming diensten te bekijken, dit noemen ze ook wel geo-spoofen. Je kan bijvoorbeeld instellen dat je een virtuele verbinding vanuit Amerika wil, hierdoor is het mogelijk om Amerikaanse content van bijvoorbeeld Netflix en Hulu te bekijken die je normaal niet kan bekijken in jouw eigen land. Vaak wordt dit onmogelijk gemaakt door geo-blocks die enkel toegang bieden aan gebruikers van het desbetreffende land. VPN is dus ook handig om op vakantie jouw favoriete programma’s online te bekijken.

Voordelen van VPN

Het belangrijkste voordeel van VPN is privacy. Door je verbinding te ‘versleutelen’ kunnen derden niet meekijken met de data die je verstuurt. Ook wordt je IP-adres verborgen. Vanuit openbare netwerken (wifi-spots) is dit risico erg groot maar ook in je thuisnetwerk kunnen diverse partijen meekijken met de data die je verstuurt, denk aan websites, overheden, internet providers.

VPN is bekend geworden doordat het de mogelijkheid biedt om censuur te omzeilen. Dit kan een simpele censuur zijn opgelegd door jouw school, maar kan ook veel groter zijn zoals censuur door jouw internet provider of overheid. Het is populair in landen waar het internetgebruik onderdrukt wordt zoals China en Iran.

Het enige nadeel is dat je internetsnelheid iets zal vertragen. Dit is een natuurlijk gevolg omdat de data om je verbinding constant geëncrypteerd en ge-decrypteerd wordt. Maar aangezien de snelheid en kracht van moderne computers, is dit een verwaarloosbaar nadeel. Je mag verwachten dat je 10% verliest op de snelheid van je verbinding.

Hoe werkt VPN?

Een VPN kan je bekijken als een combinatie van specifieke connecties en het gebruik van encryptie om virtuele connecties te creëren. Als iemand je connectie kan onderscheppen, zal hij niet in staat zijn deze te decrypteren.

Hoe kies je een VPN?

Er zijn talloze aanbieders van Virtual Private Networks op de markt. Zoek even naar een vergelijkingssite die alle providers keurig oplijst. Vervolgens gebruik je dit lijstje met criteria om jouw geschikte provider te vinden.:

 • Prijs: Een goede VPN kost tussen de 3 en 10 euro per maand.
 • Snelheid: Kijk naar de snelheid die ze je kunnen aanbieden en houdt in je achterhoofd het snelheidsverlies van 10%. Zorg ervoor dat de aangeboden snelheid net groter is dan de snelheid van je thuisnetwerk. Dit moet voldoende zijn.
 • Privacy: Ben je op zoek naar volkomen anonimiteit, dan is enkel een VPN niet genoeg. De aanbieder van de VPN kan altijd nog controleren wat jij doet via zijn VPN. Bekijk daarom de privacyvoorwaarden van de aanbieder zodat je zeker weet wat de aanbieder wel en niet mag.
 • Aantal servers en in welke landen deze gelegen zijn: Kijk zeker na dat er servers beschikbaar zijn in de landen waarnaar je wilt geo-spoofen.
 • Aantal gelijktijdige connecties naar de aanbieder zijn service: Sommige aanbieders geven je slechts de optie om één toestel te verbinden via de VPN.
 • Software: Kijk even na welke software je nodig hebt voor de VPN connectie tot stand te brengen. Check ook even de specificaties om de software te gebruiken. De software wordt meestal aangeboden door de aanbieder zelf.

Combineren: Virusscanner + VPN

Een interessante ontwikkeling om te zien is dat steeds meer virusscanners een extra VPN dienst als optie aanbieden. Zo kun je gelijk je systeem en je verbinding beveiligen. Twee van de best geteste virusscanners hebben ook een VPN optie, zowel BitDefender als Norton.

BitDefender + VPN:

Wie voor BitDefender kiest krijgt standaard een basis VPN mogelijkheid, deze is echter beperkt tot 200 MB per dag, dit zal voor weinig gebruikers voldoende zijn, zeker niet wanneer je video gaat kijken, Netflix kijken kost al ongeveer 500 MB per uur. Een onbeperkte VPN kan worden toegevoegd aan BitDefender voor €29,99 per jaar.

>> Klik hier BitDefender + VPN

Norton + VPN:

Norton heeft voor klanten een combinatie deal, dit heet het ‘Norton Security Deluxe + GRATIS Norton Secure VPN’ abonnement. VPN wordt hier als een gratis extra gebracht maar dat geldt enkel voor het eerste jaar. Na het eerste jaar is deze combinatie €20 duurder dan het Norton Deluxe abonnement zonder VPN. Maar €20 voor een VPN van Norton voor 5 apparaten is geen slechte deal.

>> Klik hier Norton + VPN (€49,99)

1 Reactie

  Laat een reactie achter

  BesteVirusscanners.nl
  Logo
  Vergelijk items
  • Totaal (0)
  Vergelijken
  2