Alles wat je moet weten over VPN

Wat is VPN?

Virtual Private Network, kort gezegd VPN, wordt gebruikt om veiliger te internetten. VPN biedt anonieme toegang tot eender welk netwerk. Wanneer je surft op een openbaar netwerk, is het zeer eenvoudig je gegevens te onderscheppen. Virtual Private Networks beschermen je op deze openbare netwerken die je overal in cafés, restaurants en openbare ruimtes kan vinden.

Een VPN wordt vaak gebruikt in de bedrijfswereld om de overdracht van sensitieve gegevens te beschermen. Particulieren gebruiken het vooral om illegale content anoniem te downloaden. Ook wordt het vaak gebruikt om te geo-spoofen. Je kan bijvoorbeeld instellen dat je een virtuele verbinding vanuit Duitsland wil. Hierdoor is het mogelijk om Duitse content online te bekijken die je normaal niet kan bekijken in jouw eigen land. Vaak wordt dit onmogelijk gemaakt door geo-blocks die enkel toegang bieden aan gebruikers van het desbetreffende land. VPN is dus ook handig om op vakantie jouw favoriete programma’s online te bekijken.

VPN is bekend geworden doordat het de mogelijkheid biedt om censuur te omzeilen. Dit kan een simpele censuur zijn opgelegd door jouw school, maar kan ook veel groter zijn zoals censuur door jouw internet provider of overheid. Het is populair in landen waar het internetgebruik onderdrukt wordt zoals China en Iran.

Het enige nadeel is dat je internetsnelheid zal vertragen. Dit is een natuurlijk gevolg omdat de data om je verbinding constant geëncrypteerd en gedecrypteerd wordt. Maar aangezien de snelheid en kracht van moderne computers, is dit een verwaarloosbaar nadeel. Je mag verwachten dat je 10% verliest op de snelheid van je verbinding.

Hoe werkt VPN?

Een VPN kan je bekijken als een combinatie van specifieke connecties en het gebruik van encryptie om virtuele connecties te creëren. Als iemand je connectie kan onderscheppen, zal hij niet in staat zijn deze te decrypteren.

Hoe kies je een VPN?

Er zijn talloze aanbieders van Virtual Private Networks op de markt. Zoek even naar een vergelijkingssite die alle providers keurig oplijst. Vervolgens gebruik je dit lijstje met criteria om jouw geschikte provider te vinden.:

  • Prijs: Een goede VPN kost tussen de 5 en 10 euro per maand.
  • Snelheid: Kijk naar de snelheid die ze je kunnen aanbieden en houdt in je achterhoofd het snelheidsverlies van 10%. Zorg ervoor dat de aangeboden snelheid net groter is dan de snelheid van je thuisnetwerk. Dit moet voldoende zijn.
  • Privacy: Ben je op zoek naar volkomen anonimiteit, dan is enkel een VPN niet genoeg. De aanbieder van de VPN kan altijd nog controleren wat jij doet via zijn VPN. Bekijk daarom de privacyvoorwaarden van de aanbieder zodat je zeker weet wat de aanbieder wel en niet mag.
  • Aantal servers en in welke landen deze gelegen zijn: Kijk zeker na dat er servers beschikbaar zijn in de landen waarnaar je wilt geo-spoofen.
  • Aantal gelijktijdige connecties naar de aanbieder zijn service: Sommige aanbieders geven je slechts de optie om één toestel te connecteren via de VPN.
  • Software: Kijk even na welke software je nodig hebt voor de VPN connectie tot stand te brengen. Check ook even de specificaties om de software te gebruiken. De software wordt meestal aangeboden door de aanbieder zelf.

Gratis VPN Diensten

Geloof niet in gratis VPN services. Deze services lijken te werken, maar bieden je slechts beperkte beveiliging op openbare netwerken. Daarnaast zijn de aangeboden services zeer traag. Vertrouw hier alsjeblieft niet op, zeker voor bedrijven is het belangrijk een betrouwbare services te zoeken!