Bescherm je tegen identiteitsfraude

Identiteitsfraude is één van de vormen van cybercriminaliteit waar mensen momenteel hinder van ondervinden. Cybercriminelen proberen steeds meer van je te weten te komen om zo misbruik te kunnen maken van jouw persoonlijke gegevens. Een verontrustende gedachte! Gelukkig kun je een aantal dingen doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Niet alleen bewustzijn van wat je wel of niet deelt (en waar), maar ook een virusscanner helpt je in de strijd tegen deze vorm van fraude die online op steeds grotere schaal plaatsvindt.

1. Wat is identiteitsfraude

Kwaadwillenden maken bij identiteitsfraude gebruik van je identiteit met diverse doeleinden. Soms schaffen ze onder jouw naam producten aan zonder deze zelf te betalen en ontvang jij een rekening achteraf. Soms hacken ze jouw bankgegevens en stelen ze geld van je rekening. En in andere gevallen verspreiden ze via jouw account malware of plegen ze een strafbaar feit onder jouw naam. Ook bedrijven krijgen regelmatig te maken met identiteitsfraude.

Dat overkomt mij toch niet?

We denken overigens vaak dat het ons niet overkomt, want “zo belangrijk ben ik toch helemaal niet?!” Uit de cijfers blijkt het tegendeel waar: in 2018 registreerde het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude een verdubbeling ten opzichte van 2016 van het aantal meldingen van identiteitsfraude. Veel mensen krijgen online te maken met misbruik van persoonlijke documenten en persoonlijke informatie. In dit artikel van Nos.nl zegt Wouter Stol, hoogleraar cybersecurity aan de Open Universiteit en lector aan de politieacademie daarover het volgende:

“Een van de eerste dingen die je doet als je criminaliteit wil plegen, is het verhullen van je identiteit. Het is een van de belangrijkste stappen in je crimescript. En online zijn de mogelijkheden om je anders voor te doen groter dan in de offline wereld. Een gestolen ID kan in de online wereld gebruikt worden om vertrouwen te wekken en daarna mensen op te lichten.”

Vermogensdelicten

Uit dit artikel van het CBS blijkt dat het grootste deel van de slachtoffers te maken heeft gehad met een vermogensdelict. Dat houdt een delict in waarbij de dader geld heeft verdiend aan het slachtoffer. Een deel van die financiële schade is het gevolg van identiteitsfraude.

2. Hoe pakken cybercriminelen dit aan?

Cybercriminelen versturen bij identiteitsfraude in veel gevallen phishing-mails of -berichten via WhatsApp of social media waarmee ze jouw gegevens proberen te achterhalen. Je vult jouw gegevens in op een website of in een digitale omgeving die bijna niet van echt te onderscheiden is of je wordt verleid om documenten of data te delen. Een truc is bijvoorbeeld om via MarktPlaats de verkoper te vragen zich te identificeren met een kopie van een identiteitsbewijs en bankpas. Soms krijgen de kwaadwillenden het via hacking voor elkaar en weten ze malafide bestanden op je PC of laptop te zetten, waarna ze jouw gegevens weten achterhalen, al dan niet via chantage.

3. Identiteitsfraude voorkomen

Een virusscanner met firewall kan je waarschuwen bij kwaadwillende websites of omgevingen. Controleer daarbij altijd de betrouwbaarheid en echtheid van de website. Check de URL: is deze hetzelfde als anders? Verstrek ook niet zomaar je persoonlijke gegevens via e-mail of sociale netwerken. Zorg ervoor dat je virusscanner up-to-date is. Als je dat niet doet loop je het risico dat hackers je antivirusprogramma en firewall weten te omzeilen. Verander regelmatig je wachtwoord van diverse accounts. En bovenal: wees nooit te open en eerlijk op het internet, want jouw gegevens kunnen zo in verkeerde handen terechtkomen.

3 belangrijkste maatregelen om identiteitsfraude te voorkomen:

Wees behoedzaam online en voorzichtig met het klikken op links en het openen van bijlages in email

Installeer een virusscanner

Gebruik enkel vertrouwde software en zorg voor de laatste updates

4. Ben je Slachtoffer?

Ben je slachtoffer van identiteitskaping of vermoed je dat je gegevens zijn misbruikt? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Meld het direct bij je bank of creditcardmaatschappij en laat pasjes blokkeren. Ga ook na of er geen transacties hebben plaatsgevonden. Help verder identiteitsfraude op grotere schaal voorkomen en maak melding bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten.