Cybercrime stijgt 174% tijdens Coronapandemie

Hoewel veel vormen van criminaliteit een flinke daling zien tijdens de Coronapandemie is de cybercrime helaas de negatieve uitschieter. Volgens de Volkskrant steeg het aantal cybercrime misdrijven in april 2020 met 174% ten opzichte van vorig jaar.

Dat er meer gevallen van ransomware, phishing en malware zijn tijdens de afgelopen periode is vrij gemakkelijk te verklaren. Door de lockdown werken miljoenen Nederlanders nu veel meer thuis, het gebruik van mail vanaf niet zakelijk netwerken is daardoor fors gestegen. Wanneer er gewerkt wordt vanaf onveilige systemen is de kans op malware en ransomware een stuk groter.

Daarbij is er ook door hackers volop misbruik gemaakt van het coronavirus, zo gebruiken zij emails en onderwerpregels gerelateerd aan corona informatie. De meest effectieve emails gaan nog steeds over het ‘onmiddellijk controleren van het wachtwoord’. In dit overzicht staan de meest gebruikte onderwerpregels van phishing emails.

Werk je ook vanuit huis tijdens de huidige ‘intelligente lockdown’ zorg er dan voor dat je de volgens maatregelen treft.

  • Controleer en update je systeem, is je Windows up-to-date, heb je Office van de laatste update voorzien?
  • Maak een back-up van de belangrijkste bestanden. Met een goede back-up ben je minder kwetsbaar in het geval van een virus of ransomware. Op deze manier heb je de meeste belangrijke bestanden nog en kun je snel verder werken.
  • Installeer een goede virusscanner. Ondanks dat virusscanners ongeveer even duur zijn, de prestaties onderling verschillen sterk. In onze Top 10 van antivirus software vind je ruim keuze uit zeer goede programma’s. Hiermee maak je je systeem voor enkele tientjes per jaar direct veiliger.
  • Afhankelijk van je huis-werk situatie kan een VPN verbinding een goede optie zijn.
  • Last but not least, wees sceptisch en voorzichtig. De belangrijkste laag van beveiliging dat ben je zelf. Open nooit zomaar bijlages en klik niet zomaar op links in emails. Bekijk goed de afzender en de URL waar naar toe wordt gelinkt. Ga indien mogelijk altijd zelf via google naar de website toe. Een beetje te voorzichtig zijn kan zeker in deze tijden geen kwaad.