Cyberoorlog

Er wordt van een cyberoorlog gesproken wanneer landen onderling elkaars netwerken aanvallen of proberen binnen te dringen. Er kan ook sprake zijn van terroristische groepen maar wanneer er van oorlog wordt gesproken zijn er vaak wel politieke motieven betrokken.

Wat is een Cyberoorlog?

Er zijn verschillende vormen van cyberoorlog. Het kan hierbij gaan om sabotage, waarbij het doel is de tegenstander te verzwakken, of juist om spionage, waarbij hackers geheime informatie proberen te achterhalen.

Wat doet Nederland?

Het Ministerie van Veiligheid & Justitie heeft voor Nederland het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) opgericht. Dit centrum voor cybersecurity heeft als taak te reageren op dreigingen en incidenten en het versterken van crisisbeheersing. Er is tevens een 24-7 noodlijn met ondersteuning voor de rijksoverheid en organisaties die binnen de kritieke infrastructuur vallen.

Wat doen andere landen?

In Duitsland hebben ze in 2013 voor hun eigen cyber defence station 130 hackers ingehuurd. Verder is bij ons buurland in de wet vastgelegd dat maximaal  20% van het totale internetverkeer mag gemonitord worden.

In de VS werken ze vanuit het United States Cyber Command ook wel USCYBERCOM genoemd. Dit valt onder het ministeri van defensie. Het centrum is in 2009 opgericht door de NSA.

Ook gezamenlijk hebben de landen onder de NAVO een organisatie opgericht om cyber criminaliteit te bestrijden, het Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence. Er zijn 16 landen betrokken bij het NAVO cyber centrum waaronder Nederland, Duitsland en de VS.

Gevolgen voor jou en mij

Zolang het goed gaat merken jij en ik gelukkig nog weinig van een cyberoorlog. Vaak vindt deze al wel plaats tussen landen maar heeft de rest van het internet er nog weinig last van. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat landen elkaars banken proberen offline te brengen met bijvoorbeeld een DDos aanval, hierdoor kunnen we dan allemaal enkele uren niet internetbankieren.

Het zou ook kunnen dat andere landen persoonlijke gegevens van jou en mij in handen krijgen. Ook hier merk je in eerste instantie weinig van maar het kan vervelend zijn. Er is ook al sprake van fysieke pijn door toedoen van een cyberaanval, landen zijn hier echter niet altijd 100% transparant over. Er was in 2008 een situatie waarbij Russische hackers betrokken waren bij de ontploffing van een explosie in Turkije.

Op deze manier komt de cyberoorlog telkens dichterbij de fysieke wereld en zal het ook voor jou en mij een normale dreiging worden waar je regelmatig in je dagelijkse leven mee geconfronteerd kunt worden.