Nederlandse Tests ✓ Alleen Goede Virusscanners ✓ Reviews & Prijzen

De (on)zin van Privé Browsen

Bestaat er nog wel privacy op het internet? Met privé browsen wekken de grootste browsers de indruk dat je anoniem en 100% privé online kunt zijn, de werkelijkheid blijkt helaas anders.

Wat is Privé Browsen?

De meest gebruikte browsers zoals Mozilla FireFox, Google Chrome en Microsoft Edge bieden gebruikers de mogelijkheid te kiezen voor een privé browser. Hoewel dit bij de verschillende browsers gelijk werkt zijn de benamingen net anders. Er wordt een nieuw tabblad geopend waarin je vervolgens kunt browsen op het internet zonder dat de browser je zoekgeschiedenis en cookies opslaat. Per browser zeggen ze het volgende:

Microsoft Edge: InPrivate browsing

Microsoft Edge verwijdert tijdelijke gegevens van uw PC nadat alle InPrivate-tabladen zijn gesloten.

Google Chrome: Incognito browsing

Je bent echter niet onzichtbaar. Als je incognito bent, wordt je browsegeschiedenis niet verborgen voor je werkgever, je internetprovider of de websites die je bezoekt.

FireFox: Privénavigatie

Privénavigatie maakt u niet anoniem op het internet. Uw werkgever of internetserviceprovider kan nog steeds zien welke pagina’s u bezoekt.

Wat er wél wordt bijgehouden

In de uitleg wordt al wel duidelijk genoemd dat ‘privé’ niet anoniem betekent. Echter toch wordt met een privé browser de indruk gewekt dat je wel redelijk anoniem of ‘incognito’ het internet kunt gebruiken.

Het lastige hiervan is echter dat deze privé modus enkel geldt voor de browser zelf, zo vermeldt Google het volgende: “Er wordt niet voorkomen dat andere bronnen kunnen bekijken welke sites u heeft bezocht”.

Wat er vervolgens dus nog wel kan gebeuren is:

 • de zoekmachines waar je gebruik van maakt onthouden je zoekgeschiedenis
 • je internetprovider kijkt mee waar je heen gaat
 • websites zien en onthouden je IP adres

Ook met het gebruik van een privé browser kunnen andere websites, zoekmachines en je internet provider je volgen op internet en je gebruik bijhouden. Privé is helaas Niet onzichtbaar.

Conclusie

Wie op zoek is naar absolute privacy heeft niet genoeg aan de privé functies van de reguliere internet browsers. Een stuk meer privé is browsen met de software van Tor, hieronder een overzicht van enkele diensten die je privacy een stuk beter waarborgen dan de bekende diensten van Google en Microsoft.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   BesteVirusscanners.nl
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   2