vanaf€ 39,9Per jaar
Geschikt voor:
windowsmacandroidios
vanaf€ 39,9Per jaar

F-Secure Virusscanner

De virusscanner F-Secure is een middelgroot software bedrijf gevestigd in Finland. Het bedrijf F-Secure Oyj is genoteerd aan de aandelenbeurs in Helsinki onder de stockticker HEL:FSC1V. Naar eigen zeggen heeft F-Secure enkele tientallen miljoenen particuliere klanten en ruim 100 duizend zakelijke klanten.

VOORDELEN:

  • Antivirus en malware verwijderen
  • 30 dagen gratis testen

NADELEN:

  • Enkele belangrijke functies pas vanaf ‘SAFE’
  • Relatief hoge systeembelasting

AANBIEDING:

Momenteel is er géén korting beschikbaar.

€ 39,90 Bestel

Keuze uit 4 abonnementen

Anti-VirusInternet SecuritySAFE AanbevolenTotal
+ Antivirus
+ Antimalware
+ Veilig browsen
+ Oudercontrole
+ Veilig bankieren
+ Antiransomware
+ VPN
+ Wifi
+ Wachtwoorden
Standaard €39,90Standaard €44,95Standaard €59,95Standaard €79,99

F-Secure heeft een duidelijke Nederlandstalige website waar voor consumenten en ook bedrijven een veelvoud aan beveiligingsproducten beschikbaar is. In deze recensie focussen wij ons op de twee producten F-Secure Antivirus voor thuis en F-Secure Complete Beveiliging en Privacy.

Producten

De verschillende producten van F-Secure worden een beetje verwarrend aangeboden. Er zijn in totaal zes verschillende varianten op de virusscanner en daarnaast nog drie gratis hulpmiddelen beschikbaar voor thuisgebruik. Producten als F-Secure Key en F-Secure Safe hadden wat ons betreft gewoon onderdeel van een totaal antivirus pakket kunnen zijn, €29,90 per jaar voor een wachtwoord beheer functie is daarbij ook nog eens vrij prijzig.

F-Secure Anti-Virus is de meest standaard virusscanner die F-Secure heeft. Hierbij krijg je voor €29,99 per jaar een virusscanner voor één PC. Let wel op dat ze hiermee een Windows PC bedoelen en een apart abonnement voor de MAC hebben. Voor €10 extra per jaar kun je direct drie PC’s van deze virusscanner voorzien.

Het F-Secure Complete beveiligingspakket heeft naast een virusscanner een standaard ingebouwd VPN programma. Hiermee kun je automatisch al je online activiteiten via een veilige privé verbinding (Virtual Private Network) laten lopen. Een leuk extra voordeel wat F-Secure zelf ook benoemt is dat je met deze VPN video’s kunt afspelen die normaal gesproken enkel voor andere landen toegankelijk zijn, via de VPN verbinding kun je namelijk je herkomst verbergen en je voordoen als Amerikaanse gebruiker. Dit kan handig zijn voor uitzending gemist achtige programma’s. Een losse VPN verbinding kun je opzetten via diensten als NordVPN en ExpressVPN en kosten vaak rond een tientje per maand. Het is dus redelijk voordelig dat het bij dit antivirus abonnement inbegrepen is.

Ondersteuning

F-Secure biedt erg goede mogelijkheden om je te helpen bij eventuele problemen. Er is een Nederlands telefoonnummer waar je met vragen terecht kunt (020-5040608). Ook is er de mogelijkheid tot chatten maar met name de database met vragen en antwoorden is zeer uitgebreid. Niet alleen staan er 200 artikelen/antwoorden in deze ‘knowledge base’, deze antwoorden zijn in goed Nederlands beschikbaar. Het kan zijn dat je voor bepaalde specifieke vragen ook even in de Engelse artikelen moet kijken aangezien daar meer dan 1.000 vragen worden beantwoord.

Testresultaten

Tot en met 2014 heeft F-Secure vier keer de beste bescherming award gekregen van AV-test, nu presteert de virusscanner nog steeds goed maar helaas niet meer het beste. Zo zien bij de resultaten voor Windows 10 dat de bescherming tegen virussen van F-Secure 100% is, dit is uiteraard erg goed (perfect). Het probleem zit em echter in de systeemprestaties. Die hebben namelijk flink te lijden onder deze software, zo verloopt het installeren van programma’s maar liefst 54% tot 69% trager wanneer F-Secure actief is. Dit is veel slechter dan andere anti-virus programma’s. Een vergelijkbare vertraging is ook bij Windows 8 in combinatie met F-Secure te zien. Resultaten van AV-comparatives bevestigen dat de vertraging enkel bij programma installaties optreedt. Bij AV-comparatives zien we helaas nog een nadeel, F-Secure blokkeert daar erg vaak veilige bestanden, het programma slaat dus vaak vals alarm. Het komt hierbij als slechtste uit de test van december 2016.

Conclusie

De twee matige presterende onderdelen, vals alarm en vertraging installatie software, zijn voor ons helaas genoeg reden om F-Secure niet aan te bevelen als virusscanner voor uw (Windows) PC. De software faalt op twee belangrijke onderdelen en hoewel het wel goed virussen buiten de deur weet te houden is er meer nodig en zijn er betere alternatieven beschikbaar.