Firewall: met of zonder antivirus?

Misschien vraag je je af of het wel nodig is om antivirussoftware te installeren als je al een firewall hebt. Deze houdt toch alles tegen? Toch beschermt een firewall alléén niet voldoende. Een firewall beschermt je computer met name tegen ongewenste indringers en een antivirusprogramma jaagt actief op virussen, malware en cyberware.

Wat is een firewall

Een firewall doet precies wat de naam zegt en is een soort muur die ongewenst internetverkeer tegenhoudt en in principe werkt als een portier. De firewall checkt inkomend en uitgaand verkeer en blokkeert de toegang van verdacht internetverkeer. Zo bescherm je je computer met name tegen hackers.

Wat is antivirussoftware

Antivirusprogramma’s scannen je computer op malware en virussen. Ook scant antivirussoftware de programma’s die je downloadt. Het jaagt actief op malware en spyware en probeert geïnfecteerde bestanden te herstellen. Als dat niet lukt, dan worden ze óf in quarantaine geplaatst óf verwijderd.

Waarom een firewall én antivirus

Malware kan via verkeer op je computer terechtkomen zonder dat een firewall het detecteert. Zo kan het via e-mail of social media worden een verspreid wat een firewall niet kan blokkeren. Daar waar een firewall dus met name voorkomt dat je computer communiceert met kwaadwillenden binnen een netwerk of het internet, gaat een antivirusprogramma actief op zoek. Je hebt niet altijd in de gaten wat een firewall allemaal op de achtergrond tegenhoudt terwijl een antivirusprogramma je meestal waarschuwt voor bedreigingen en vraagt wat de gewenste acties zijn.

Wat te kiezen

Veel antivirusprogramma’s bieden verschillende pakketten of abonnementen die je kunt aanschaffen, waarbij al dan niet een firewall inbegrepen zit. Meestal kun je kiezen uit alleen antivirus, een basisbescherming met firewall en volledige, uitgebreide bescherming met nog meer functies, zoals opschoon-tools. Via de vergelijker kun je diverse inbegrepen functies die je graag zou willen hebben selecteren, waarna een geschikte aanbieder verschijnt. Vervolgens zie je welke abonnementen er zijn en wat er in elk abonnement wel of niet bij inbegrepen zit.