Gijzelsoftware verwijderen, kan dat?

Het verwijderen van gijzelsoftware is slechts in enkele gevallen succesvol. Dit zal enkel lukken met hulp van een ransomware-decryptor die voor jouw de versleuteling zal proberen te kraken. Dit is een moeilijk proces en zal redelijk wat tijd in beslag nemen. Zelfs al kraakt de politie de versleuteling, een random stukje code kan ervoor zorgen dat elke versleuteling anders gegenereerd wordt. Hierdoor zal de gevonden ontgrendelingssleutel onbruikbaar zijn. 

Losgeld betalen?

Het betalen van losgeld wordt sterk afgeraden door de politie/overheid. Waarom? Je gaat als het ware de criminelen belonen voor hun werk en meer financieringsmiddelen geven om verdere ontwikkeling uit te voeren. Aan de andere kant, ransomware criminelen gaan vaak zeer gebruikersvriendelijk te werk. Bij een recente aanval was er zelfs een soort primitieve helpdesk beschikbaar waar je hulp kon vragen omtrent de betaling in Bitcoins. Niet iedereen is bekend met Bitcoins. Dit is een digitale (crypto)currency die vergelijkbaar is met elektronisch geld dat anoniem doorgegeven kan worden. Het uitvoeren van een betaling met Bitcoins vereist enige technische kennis. Mensen die niet zo familiair zijn met cryptocurrencies konden toen terecht bij de oplichters en hun helpdesk. In bijna 80% van de gevallen is dan ook een ontgrendelingssleutel verschaft. Aan de andere kant, ben je veel geld kwijt als je géén sleutel krijgt. Daarnaast is de belangrijkheid van je bestanden bepalend voor het betalen van het losgeld. Kort samengevat kun je best de kat uit de boom kijken en afwachten hoe behulpzaam de makers van de gijzelsoftware zijn.

Doe zeker altijd aangifte bij de politie zodat ze op zoek kunnen gaan naar de juiste experts. Vaak zal dit gebeuren in samenwerking met de Federal Computer Crime Unit (FCCC).

Eigen Back-Up terugplaatsen

Wil je snel je pc terug beschikbaar hebben en je hebt een goede backup van al je bestanden, dan raad ik je aan om de PC te herinstalleren samen met het herstellen van je bestanden. Ook als je bestanden niet zo belangrijk zijn zou ik voor deze optie kiezen. Wel raad ik aan dat je de computer door een betrouwbare computerzaak laat herinstalleren zodat je zeker bent dat de ransomware volledig verwijderd is. Ransomware kan zich soms verscholen houden in je ram geheugen of op andere hardwarecomponenten.

Conclusie? Voorkomen is beter dan genezen! Bescherm jezelf tijdens het surfen, open geen onbetrouwbare bronnen. Zorg ook dat je laptop beveiligd is met antivirus software en software die malware kan opsporen. Lees het artikel over verschillende stappen om gijzelsoftware te voorkomen.

3 Beste Virusscanners tegen Malware/Ransomware

1
Systemen:
windows mac android ios
100% bescherming (2020)
Volgens onderzoek AV-test april 2020
Laag regulier tariefBetalen met iDeal
Vanaf:€ 29,95€ 23,96
Score 8,7
2
Systemen:
windows mac android ios
Beste (Consumentenbond)
Beste bescherming volgens Consumentenbond in 2019
Betalen met iDealWachtwoordbeveiliging
Al je wachtwoorden in één veilige kluis
Vanaf:€ 39,99€ 29,98
Score 8,8
3
Systemen:
windows mac android ios
99,6% score (2019)
99,6% van malware geblokkeerd in test van AV-comparatives in oktober 2019
30 dagen geld terugGratis VPN
VPN is een privé verbinding
Vanaf:
Laagste prijs
€ 34,99€ 20,99
Score 8,7