Hoe verwijder ik Malware: 3 scanners

In dit artikel bespreken we de verschillende manieren en programma’s om malware van je PC te verwijderen. We richten ons hier niet specifiek op ransomware, dat kan nog lastiger zijn om te verwijderen, zie dit artikel.

Malware kan een virus zijn op je PC waarvan je niet eens echt goed merkt dat het er is. Soms merk je het alleen aan een licht vertraagd systeem of soms krijg je meer pop-ups dan gebruikelijk. Ook kan het zijn dat de Windows PC af en toe vast loopt of dat deze uit zichzelf herstart (zonder dat het een Windows Update betreft).

Het eerste wat je moet doen is de PC opstarten in veilige modus. Mocht er namelijk malware op je computer zitten kan deze minder schade aanrichten in de veilige modus. Vervolgens kun je in deze modus een virusscanner een volledige scan laten maken.

Malware verwijderen met deze 3 Malwarescanners

Download ook de malware verwijder software van Microsoft en bijvoorbeeld Malwarebytes. Deze programma’s zijn gratis beschikbaar en werken enkel op Windows (vanaf Windows 7 tot Windows 10).

Microsoft Malware Removal

Na het gebruik van de Microsoft malware tool krijg je een rapport met resultaten van de scan en wat er eventueel is verwijderd. In de software krijg je de keuze tussen Quick, Full en Customized, we raden aan om een Full scan uit te voeren. De software is simpel in gebruik, erg gebruiksvriendelijk. Microsoft brengt elke maand een update uit.

Download: www.microsoft.com

Malwarebytes

Malwarebytes is zoals gezegd ook gratis maar biedt vervolgens ook een betaalde versie aan. Deze beide malware tools kunnen gewoon geinstalleerd worden naast een actieve virusscanner. Dit is anders dan wanneer je twee virusscanner tegelijk probeert te installeren, dat is niet aan te bevelen. Wie eenmalig malwarebytes wil gebruiken kan de gratis versie gebruiken, wil je permanent bescherming tegen malware dan is de betaalde versie van deze software aan te raden omdat je alleen dan over automatische updates beschikt.

Download: www.malwarebytes.com/mwb-download/

Eset Online Scanner

De derde malware scanner die erg goed bekend staat is de Eset Online Scanner. Ook virusscanner Eset heeft een gratis online scanner om malware te verwijderen. Één van de nadelen die gebruikers ervaren is dat aangezien het een online scanner betreft er een constante internetverbinding vereist is. Verder dan dat zijn de ervaringen gelet op het verwijderen van malware erg positief en slaat de scanner ook relatief weinig vals alarm.

Download: www.eset.com/int/home/online-scanner/

Bekijk ook onderstaande video voor een duidelijke uitleg van het verwijderen van malware:

Ondersteuning

Voor specifieke vragen verwijzen we je graag door naar dit zeer actieve forum rondom malware: https://forums.malwarebytes.org. Hier is een erg actieve community die uitgebreid hulp en tips geven wanneer je vragen hebt over een bepaald malware probleem.

Overige Bronnen

Onderstaande artikelen kunnen je zeker verder helpen bij het verwijderen van malware. Lees ook deze gids:

https://malwaretips.com/blogs/malware-removal-guide-for-windows/

http://www.pcworld.com/article/243818/security/how-to-remove-malware-from-your-windows-pc.html

Malware verwijderen met een gratis malware scanner [Handleiding]