Hoe zorg je voor een Veilige Browser?

Virussen en malware komen in het algemeen binnen via internet en het internet gaan we op met een internet browser. Het is dus van groot belang dat je zorgt voor een veilige browser om het aantal risico’s te verkleinen.

Pas op met plugins

Plugins of extensie kunnen handig zijn en je helpen met het onthouden of snelle toegang geven tot een dienst vanuit je browser. Echter juist in plugins zitten vaak de zwakke plekken in een browser. Kijk dus goed welke plugins je momenteel ge-activeerd hebt en weeg dit af wanneer je een nieuwe plugin wilt installeren.

Update de browser

Een tweede belangrijke factor in een veilige browser is een browser die ge-update is. Om te kijken of je browser van de laatste update is voorzien ga je naar:

Chrome: Menu > Help > Over Google Chrome
FireFox: Menu > Help (vraagteken) > Over FireFox
Edge: Windows Instellingen > Updates > Automatisch

Na het controleren en update kan een herstart nog nodig zijn.

Welke komt het veiligst uit de tests

Uit onderzoek van NSS Labs in 2013 kwam naar voren dat de Microsoft IE browser de beste browser was in het tegengaan van malware.

Ook in een andere test komt de Microsoft Internet Explorer 10 erg goed naar voren, zie  www.majorgeeks.com

Een stuk nieuwer is het artikel waarin ze wijzen op de browser Avira Scout gebouwd door antivirus bedrijf Avira. Het klinkt logisch dat antivirus bedrijven goed zijn in het maken van een veilige browser aangezien ze deze direct kunnen koppelen aan hun zeer uitgebreide virus en malware database.

http://sensorstechforum.com/which-is-the-most-secure-browser-for-2016-firefox-chrome-internet-explorer-safari-2/

Toch lijkt het lastig om duidelijk één browser aan te wijzen die het elk jaar weer het beste doet op het gebied van veiligheid. We eindigen daarom met enkele aanwijzingen om het gebruik van elke browser veilig(er) te maken.

Maak elke browser veilig(er) en meer privé met deze stappen:

  • Start de browser in incognito of privé modus
  • Installeer een ad blocker
  • Houdt de browser en de plugins up-to-date
  • Gebruik een zoekmachine die je niet volgt zoals DuckDuckGo
  • Installeer een goede virusscanner

Bronnen: