Is Windows Defender (standaard) goed genoeg?

Windows gebruikers kunnen standaard gebruik maken van Windows Defender. Microsoft levert deze virusscanner standaard mee, ook met Windows 10. We bekijken de testresultaten van twee onafhankelijke onderzoeksbureaus of Windows Defender goed genoeg is om uw pc of laptop tegen virussen en andere dreigingen te beschermen.

Windows Defender testresultaten

AV-test.org

De eerste resultaten die we bekijken zijn die van AV-test.org. De meest recente test die zij voor antivirus software hebben uitgevoerd betreffende de thuis gebruiker is in april 2016. De virusscanner Windows Defender kwam hier helaas niet goed uit naar voren. Hierbij is gekeken naar de volgende drie onderdelen: bescherming, prestaties en gebruiksvriendelijkheid. Met nam op het onderdeel bescherming scoorde Microsoft Defender slecht: 3 van de 6 punten. De oorzaak hiervan is grotendeels dat slechts 88% van de malware door de software werd herkend, een erg laag aantal, het gemiddelde van de geteste virusscanners is 97%.

bron: https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-10/

AV Comparatives

Tevens analyseren we de testresultaten van AV Comparatives, net als AV-test een internationaal gerespecteerd onafhankelijk test bureau. Zij voeren 17 verschillende tests uit waarvan wij de twee belangrijkste in dit geval bekijken, dat zijn real world protection en file detection. Zij publiceren maandelijks nieuwe accurate resultaten.

Real world protection

Helaas scoort Microsoft Defender zowel in augustus 2016 als september 2016 het slechtst van de geteste virusscanners. De software blokkeert slechts 96,2% van de besmette bestanden. Er zijn twee virusscanners die in beide maanden een 100% score weten te behalen, dit zijn Bitdefender en F-secure.

Bron: http://chart.av-comparatives.org/chart1.php

Bestandsherkenning

Bij een andere test van AV Comparatives wordt gekeken naar bestandsherkenning. Ook hierin behaalt Microsoft met de Defender de slechtste resultaten. Er worden datasets met malware gebruikt die door de virusscanner herkent moeten worden. Microsoft Defender was de enige die 1% van de bestanden niet herkende. Andere virusscanners misten meestal maar 0,1%.

Conclusie

Concluderend kan gezegd worden dat deze twee verschillende onderzoeken aantonen dat Microsoft Defender aanmerkelijk minder goed presteert dan eigenlijk alle andere virusscanners. Het enige waar de Defender vaak goed naar voren komt is het minder vaak vals alarm slaan. Echter als het gaat om virussen en malware herkennen doet de software het gewoon niet goed genoeg.