Is Windows Defender Voldoende?

Is Windows Defender voldoende of goed genoeg

Is Windows Defender voldoende of goed genoeg?

Windows gebruikers kunnen standaard gebruik maken van Windows Defender. Microsoft levert deze virusscanner standaard mee, ook met Windows 10. We bekijken de testresultaten van twee onafhankelijke onderzoeksbureaus windows Defender goed genoeg is om uw pc of laptop tegen virussen, malware en andere dreigingen te beschermen. Alles om te achterhalen of Windows Defender goed genoeg is om jouw PC te beveiligen.

Om de kwaliteit van Windows Defender goed te beoordelen kijken we naar de testresultaten van drie onderzoeken uit 2019 en 2020. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door AV-test, AV-comparatives en de Consumentenbond.

Windows Defender Test 1: AV-test.org (April 2020)

De eerste resultaten die we bekijken zijn die van AV-test.org. In deze test worden 20 virusscanners getest door AV-test, Hierbij is gericht op de thuis gebruiker en gaan ze uit van standaard instellingen. De test is uitgevoerd in maart/april 2020. AV-test beoordeeld virusscanners op drie onderdelen: Bescherming, Prestaties en Gebruiksvriendelijkheid. Hierbij is bescherming in onze ogen het belangrijkste en hier scoorde Microsoft in een test van september en oktober 99,5%. Dat wil zeggen dat bijna alle malware en virussen werden tegengehouden door Microsoft Defender. Ook op de onderdelen prestatie en gebruiksvriendelijkheid werd goed gepresteerd.

Samenvatting AV-Test Analyse:

 

Windows Defender houdt 99,1% van de malware tegen

 

BitDefender, Ahnlab, BullGuard, F-Secure en Trend-Micro behaalden allemaal een score van 100%

Bron: https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-10/

Windows Defender Test 2: AV-Comparatives (Maart 2020)

Tevens analyseren we de testresultaten van AV-Comparatives, net als AV-test een internationaal gerespecteerd onafhankelijk test bureau. Dit bedrijf heeft in maart 2020 in totaal 17 anti-virus bedrijven getest. De test resultaten die wij hier bekijken komen uit de ‘malware protection test’. Zij publiceren maandelijks nieuwe accurate resultaten. In deze test zijn in totaal meer dan 10.000 malware situaties gecreëerd waarbij werd gekeken of de virusscanner de malware tegenhoud en hoe vaak er vals alarm wordt geslagen.

Microsoft eindigt helaas één na laatste in deze test met 12 keer een geïnfecteerd systeem, alleen Trend Micro laat nog meer malware door. Met name bij de online dreigingen scoort Microsoft Defender slecht, de software weet slechts 85.9% van de malware te stoppen terwijl de andere virusscanners ongeveer 95% tegenhouden. Qua aantal keren vals alarm is Microsoft Defender in deze test een middenmoter.

BitDefender en Kaspersky behoren tot de beste virusscanners in deze test. (Bullguard is helaas niet meegenomen in deze specifieke test.)

Samenvatting AV-Comparatives Defender Analyse:

 

Windows Defender behoort in deze test tot de twee slechtste virusscanners op het gebied van het tegenhouden van malware, virussen en bedreigingen.

 

Windows Defender slaat te vaak vals alarm

Bron: https://www.av-comparatives.org

Windows Defender Test 3: Consumentenbond (Maart 2019)

Ook de Nederlandse Consumentenbond heeft begin 2019 (maart) testresultaten gepubliceerd waar in totaal 24 virusscanners zijn getest. De Consumentenbond is vrij kritisch over Microsoft Defender en benoemt hierbij dat Microsoft Defender bescherming tegen phishing mist. Uiteindelijk plaatsen ze Defender op een 19e plaats met een totaal score 6.8. De top 3 volgens de Consumentenbond is: BitDefender, Eset en Norton.

Samenvatting Consumentenbond Analyse:

 

Microsoft Defender eindigt 19e van de 24.

 

Een minpunt van Microsoft Defender is het ontbreken van bescherming tegen phishing.

 

De beste drie virusscanners volgens deze test zijn: BitDefender en Norton.

Is Windows Defender dan voldoende?

Concluderend kan gezegd worden dat deze drie verschillende onderzoeken aantonen dat Microsoft Defender minder goed presteert dan de meeste andere virusscanners. In sommige gevallen zelfs helemaal onderaan de lijst. Kijken we echter terug naar twee tot drie jaar geleden dan zien we dat de ontwikkelingen wel positief zijn. Waar Microsoft Defender (toen nog Windows Defender) voorheen meer malware en virussen doorliet en weinig vals alarm sloeg is dit nu omgedraaid en is de virusscanner scherper geworden. Toch is dit niet nog niet goed genoeg. 

Ons advies? Windows Defender is niet voldoende. Neem een ‘lichtgewicht’ virusscanner naast Windows Defender. Een goedkope optie is Bullguard, kost een paar Euro per jaar en dan is alles volledig veilig. Wij draaien het bij ons op kantoor ook zo. ( Defender + Bullguard )

Nadelen Windows Defender waardoor deze volgens ons niet goed genoeg is:

 

Microsoft Defender slaat vaak vals alarm

 

Er ontbreekt bescherming tegen phishing in Microsoft Defender

 

Microsoft Defender houdt consequent minder virussen en malware tegen dan o.a. Bitdefender

Virusscanners die je goed naast windows defender kan gebruiken

Omdat uit de testresultaten duidelijk naar voren komt dat Microsoft Defender niet de beste virusscanner is wijzen we je op vier goede programma’s die structureel in de top terechtkomen in onderzoeken: