Nederlandse Tests ✓ Alleen Goede Virusscanners ✓ Reviews & Prijzen

Is Windows Defender Voldoende?

Windows gebruikers kunnen standaard gebruik maken van Windows Defender Antivirus. Microsoft levert deze virusscanner standaard mee, ook met Windows 10 of Windows 11. We bekijken de testresultaten van twee onafhankelijke onderzoeksbureaus windows Defender goed genoeg is om uw pc of laptop tegen virussen, malware en andere dreigingen te beschermen. Alles om te achterhalen of Windows Defende goed genoeg is om jouw PC te beveiligen.

Om de kwaliteit van Windows Defender goed te beoordelen kijken we naar de testresultaten van drie onderzoeken uit van 2019 tot 2023. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door AV-test, AV-comparatives.

Windows Defender Test 1: AV-test.org (2023)

De eerste resultaten die we bekijken zijn die van AV-test.org. In deze test worden 20 virusscanners getest door AV-test, Hierbij is gericht op de thuis gebruiker en gaan ze uit van standaard instellingen. De test is uitgevoerd in maart/april 2023. AV-test beoordeeld virusscanners op drie onderdelen: Bescherming, Prestaties en Gebruiksvriendelijkheid. Hierbij is bescherming in onze ogen het belangrijkste en hier scoorde Microsoft in een test van september en oktober 99,5%. Dat wil zeggen dat bijna alle malware en virussen werden tegengehouden door Microsoft Defender. Ook op de onderdelen prestatie en gebruiksvriendelijkheid werd goed gepresteerd.

Samenvatting AV-Test Analyse:

 • Windows Defender houdt 99,4% van de malware tegen (dat is boven het gemiddelde van de industrie)
 • BitDefender, Ahnlab, BullGuard (nu Norton), F-Secure en Trend-Micro behaalden allemaal een score van 100%.

Bron: https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-10/august-2023/microsoft-defender-antivirus-consumer-4.18-231414/ 

Windows Defender Test 2: AV-Comparatives (Oktober 2023)

Tevens analyseren we de testresultaten van AV-Comparatives, net als AV-test een internationaal gerespecteerd onafhankelijk test bureau. Dit bedrijf heeft in maart 2023 in totaal 20+ anti-virus bedrijven getest. De test resultaten die wij hier bekijken komen uit de ‘malware protection test’. Zij publiceren maandelijks nieuwe accurate resultaten. In deze test zijn in totaal meer dan 10.000 malware situaties gecreëerd waarbij werd gekeken of de virusscanner de malware tegenhoud en hoe vaak er vals alarm wordt geslagen.

Miscrosoft Defender scoort hier veel veter dan in de jaren 2020, de score ligt nu op 98,8%

Samenvatting AV-Comparatives Defender Analyse:

Windows Defender behoort in deze test tot de twee slechtste virusscanners op het gebied van het tegenhouden van malware, virussen en bedreigingen.

Windows Defender slaat te vaak vals alarm

Bron: https://www.av-comparatives.org

Is Windows Defender dan voldoende?

We kunnen stellen dat de recente studies aangeven dat Microsoft Defender minder goed presteert dan andere antivirusprogramma’s. Vroeger, zo’n twee tot drie jaar terug, was de situatie anders. Toen liet Windows Defender meer malware door en gaf het weinig valse meldingen, maar nu is het beter geworden en detecteert het scherper. Toch is er nog ruimte voor verbetering.

Ons advies? Windows Defender doet het redelijk, maar er zijn betere antivirusprogramma’s op de markt. Toch is het de moeite waard om te onthouden dat Microsoft voortdurend werkt aan verbeteringen. Gezien hun omvang en betrokkenheid zal Windows Defender alleen maar beter worden.

Nadelen van Windows Defender:

 • Het geeft vaak (wel steeds minder dan voorheen in 2020-2021) valse meldingen.
 • Werkt  niet goed op iOS
 • Microsoft Defender houdt consequent minder virussen en malware tegen dan o.a. Bitdefender

Virusscanners die je goed naast windows defender kan gebruiken

Omdat uit de testresultaten duidelijk naar voren komt dat Microsoft Defender niet de beste virusscanner is wijzen we je op vier goede programma’s die structureel in de top terechtkomen in onderzoeken:

Meer over Microsoft

1 Reactie
 1. […] beter geworden dan vroeger maar toch presteert deze altijd minder dan de ‘echte’ virusscanners. Lees in dit artikel of Microsoft Defender goed genoeg is voor je […]

  Laat een reactie achter

  BesteVirusscanners.nl
  Logo
  Vergelijk items
  • Totaal (0)
  Vergelijken
  0