Is Microsoft (Windows) Defender (standaard) goed genoeg?

Windows gebruikers kunnen standaard gebruik maken van Microsoft Defender (voorheen Windows Defender genoemd). Microsoft levert deze virusscanner standaard mee, ook met Windows 10. We bekijken de testresultaten van twee onafhankelijke onderzoeksbureaus of Microsoft Defender goed genoeg is om uw pc of laptop tegen virussen, malware en andere dreigingen te beschermen.

Vanaf juli 2019 is de naam van Windows Defender veranderd in Microsoft Defender.

Microsoft Defender Testresultaten:

Om de kwaliteit van Microsoft Defender goed te beoordelen kijken we naar de testresultaten van drie onderzoeken uit 2019. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door AV-test, AV-comparatives en de Consumentenbond.

Test 1: AV-test.org (april 2020)

De eerste resultaten die we bekijken zijn die van AV-test.org. In deze test worden 20 virusscanners getest door AV-test, Hierbij is gericht op de thuis gebruiker en gaan ze uit van standaard instellingen. De test is uitgevoerd in maart/april 2020. AV-test beoordeeld virusscanners op drie onderdelen: Bescherming, Prestaties en Gebruiksvriendelijkheid. Hierbij is bescherming in onze ogen het belangrijkste en hier scoorde Microsoft in een test van september en oktober 99,5%. Dat wil zeggen dat bijna alle malware en virussen werden tegengehouden door Microsoft Defender. Ook op de onderdelen prestatie en gebruiksvriendelijkheid werd goed gepresteerd.

Microsoft Defender houdt 99,1% van de malware tegen

BitDefender, Ahnlab, BullGuard, F-Secure en Trend-Micro behaalden allemaal een score van 100%

bron: https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-10/

Test 2: AV-Comparatives (maart 2020)

Tevens analyseren we de testresultaten van AV-Comparatives, net als AV-test een internationaal gerespecteerd onafhankelijk test bureau. Dit bedrijf heeft in maart 2020 in totaal 17 anti-virus bedrijven getest. De test resultaten die wij hier bekijken komen uit de ‘malware protection test’. Zij publiceren maandelijks nieuwe accurate resultaten. In deze test zijn in totaal meer dan 10.000 malware situaties gecreëerd waarbij werd gekeken of de virusscanner de malware tegenhoud en hoe vaak er vals alarm wordt geslagen.

Microsoft eindigt helaas één na laatste in deze test met 12 keer een geïnfecteerd systeem, alleen Trend Micro laat nog meer malware door. Met name bij de online dreigingen scoort Microsoft Defender slecht, de software weet slechts 85.9% van de malware te stoppen terwijl de andere virusscanners ongeveer 95% tegenhouden. Qua aantal keren vals alarm is Microsoft Defender in deze test een middenmoter.

BitDefender en Kaspersky behoren tot de beste virusscanners in deze test. (Bullguard is helaas niet meegenomen in deze specifieke test.)

Microsoft Defender behoort in deze test tot de twee slechtste virusscanners op het gebied van het tegenhouden van malware, virussen en bedreigingen.

Microsoft Defender slaat veel te vaak vals alarm

Bron: https://www.av-comparatives.org

Test 3: Consumentenbond (maart 2019)

Ook de Nederlandse Consumentenbond heeft begin 2019 (maart) testresultaten gepubliceerd waar in totaal 24 virusscanners zijn getest. De Consumentenbond is vrij kritisch over Microsoft Defender en benoemt hierbij dat Microsoft Defender bescherming tegen phishing mist. Uiteindelijk plaatsen ze Defender op een 19e plaats met een totaal score 6.8. De top 3 volgens de Consumentenbond is: BitDefender, Eset en Norton.

Microsoft Defender eindigt 19e van de 24.

Een minpunt van Microsoft Defender is het ontbreken van bescherming tegen phishing.

De beste drie virusscanners volgens deze test zijn: BitDefender, Eset en Norton.

Samenvatting

Concluderend kan gezegd worden dat deze drie verschillende onderzoeken aantonen dat Microsoft Defender minder goed presteert dan de meeste andere virusscanners. Kijken we echter terug naar twee tot drie jaar geleden dan zien we dat er een verschuiving heeft opgetreden. Waar Microsoft Defender (toen nog Windows Defender) voorheen meer malware en virussen doorliet en weinig vals alarm sloeg is dit nu omgedraaid en is de virusscanner scherper geworden. Bijna alle malware en bedreigingen worden tegengehouden. Helaas geldt nu ook dat veel situaties die onschuldig zijn vaker dan gemiddeld tot gevaarlijk worden bestempeld. Vind in onze vergelijker de virusscanner die aan je wensen voldoet.

Belangrijkste Nadelen:

Microsoft Defender slaat vaak vals alarm

Er ontbreekt bescherming tegen phishing in Microsoft Defender

Microsoft Defender houdt consequent minder virussen en malware tegen dan o.a. Bitdefender

3 Virusscanners die beter zijn dan Microsoft Defender

Omdat uit de testresultaten duidelijk naar voren komt dat Microsoft Defender niet de beste virusscanner is wijzen we je op 3 erg goede programma’s die structureel in de top terechtkomen in onderzoeken.

#1 BitDefender

De software van BitDefender heeft een 100% bescherming op iOS tegen malware en virussen. Twee onafhankelijke testinstanties komen tot deze conclusie.Test de software gratis voor een periode van 30 dagen.

Bestellen bij BitDefender
Uitgebreide review lezen

#2 Norton

De software van Norton biedt 100% bescherming op iOS tegen bedreigingen zoals malware. Twee onafhankelijke testinstanties komen tot deze conclusie

Bestellen bij Norton
Uitgebreide review lezen

#3 Trend Micro

De software van BitDefender heeft een 100% bescherming op iOS tegen malware en virussen. Twee onafhankelijke testinstanties komen tot deze conclusie.

Bestellen bij Trend Micro

Laatste Update: 26 mei 2020