Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Is Microsoft (Windows) Defender (standaard) goed genoeg?

Windows gebruikers kunnen standaard gebruik maken van Microsoft Defender (voorheen Windows Defender genoemd). Microsoft levert deze virusscanner standaard mee, ook met Windows 10. We bekijken de testresultaten van twee onafhankelijke onderzoeksbureaus of Microsoft Defender goed genoeg is om uw pc of laptop tegen virussen, malware en andere dreigingen te beschermen.

Vanaf juli 2019 is de naam van Windows Defender veranderd in Microsoft Defender.

Microsoft Defender testresultaten 2019

Om de kwaliteit van Microsoft Defender goed te beoordelen kijken we naar de testresultaten van drie onderzoeken uit 2019. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door AV-test, AV-comparatives en de Consumentenbond.

AV-test.org (oktober 2019)

De eerste resultaten die we bekijken zijn die van AV-test.org. De meest recente test die zij voor antivirus software hebben uitgevoerd betreffende de thuis gebruiker is in oktober 2019. AV-test beoordeeld virusscanners op drie onderdelen: Bescherming, Prestaties en Gebruiksvriendelijkheid. Hierbij is bescherming in onze ogen het belangrijkste en hier scoorde Microsoft in een test van september en oktober 99,5%. Dat wil zeggen dat bijna alle malware en virussen werden tegengehouden door Microsoft Defender. Ook op de onderdelen prestatie en gebruiksvriendelijkheid werd goed gepresteerd.

  • Microsoft Defender houdt 99,5% van de malware tegen
  • BitDefender, Kaspersky en Norton behaalden de hoogste score

bron: https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-10/

AV-Comparatives (juli-oktober 2019)

Tevens analyseren we de testresultaten van AV-Comparatives, net als AV-test een internationaal gerespecteerd onafhankelijk test bureau. Dit bedrijf heeft in de periode juli tot en met oktober 2019 16 anti-virus bedrijven getest. De test resultaten die wij hier bekijken komen uit de ‘real-world protection test’. Zij publiceren maandelijks nieuwe accurate resultaten. In deze test zijn in totaal 703 test situaties gecreĆ«erd waarbij werd gekeken of de virusscanner de malware tegenhoud en hoe vaak er vals alarm wordt geslagen.

Alleen Norton en Avira wisten in deze laatste test 100% van de bedreigingen tegen te houden, zij krijgen dan ook samen met BitDefender, Total Defense en VIPRE de hoogste award. Microsoft Defender is een middenmoter. Want hoewel 99,3% van de malware en bedreigingen correct werd tegengehouden werd er ook 58 x vals alarm geslagen, verreweg het hoogste aantal van alle virusscanners.

Ook een andere test van AV-comparatives uit september 2019 plaatst Microsoft Defender in de groep met meeste vals alarm meldingen.

  • Microsoft Defender behoort tot de betere virusscanners op het gebied van het tegenhouden van malware, virussen en bedreigingen.
  • Microsoft Defender slaat veel te vaak vals alarm
  • BitDefender, Avira en Symantec (Norton 360) worden als beste beoordeeld in deze tests van AV-comparatives

Bron: https://www.av-comparatives.org

Consumentenbond (maart 2019)

Ook de Nederlandse Consumentenbond heeft begin 2019 (maart) testresultaten gepubliceerd waar in totaal 24 virusscanners zijn getest. De Consumentenbond is vrij kritisch over Microsoft Defender en benoemt hierbij dat Microsoft Defender bescherming tegen phishing mist. Uiteindelijk plaatsen ze Defender op een 19e plaats met een totaal score 6.8. De top 3 volgens de Consumentenbond is: BitDefender, Eset en Norton.

  • Microsoft Defender eindigt 19e van de 24.
  • Een minpunt van Microsoft Defender is het ontbreken van bescherming tegen phishing.
  • De beste drie virusscanners volgens deze test zijn: BitDefender, Eset en Norton.

Conclusie

Concluderend kan gezegd worden dat deze twee verschillende onderzoeken aantonen dat Microsoft Defender aanmerkelijk minder goed presteert dan eigenlijk alle andere virusscanners. Kijken we echter terug naar twee tot drie jaar geleden dan zien we dat er een verschuiving heeft opgetreden. Waar Microsoft Defender (toen nog Windows Defender) voorheen meer malware en virussen doorliet en weinig vals alarm sloeg is dit nu omgedraaid en is de virusscanner scherper geworden. Bijna alle malware en bedreigingen worden tegengehouden maar ook situaties die onschuldig zijn worden vaker dan gemiddeld tot gevaarlijk bestempeld. Vind in onze vergelijker de virusscanner die aan je wensen voldoet.

Laatste Update: 27 november 2019