Laat me je wachtwoord raden

Met BesteVirusscanners.nl wijzen we je de weg naar een veiliger computer en internet gebruik met name door keuzehulp bij de juiste virusscanner. Echter we zien online meer gevaren en risico’s en één daarvan begint helaas bij de gebruiker zelf. De kans dat een computer, een acocunt of website gehackt kan worden is namelijk een stuk groter wanneer er een zwak wachtwoord wordt gebruikt.

De Meest Voorkomende Wachtwoorden

De beveiligingsbedrijven die onderzoeken naar veelvoorkomende wachtwoorden publiceren werken in het algemeen internationaal en komen meestal met Engelstalige lijstjes. Voor Nederland zal een vergelijkbaar lijstje gelden maar we ‘vertalen’ deze Engelse wachtwoorden toch even naar een Nederlandse Top 10 volgens ons eigen inzicht:

 1. 123456
 2. wachtwoord
 3. 12345678
 4. qwerty
 5. 123456789
 6. voetbal
 7. 1234
 8. welkom
 9. 1234567890
 10. abc123

Wel moeten we bij deze top lijstjes een flinke kanttekening maken. Het nadeel is namelijk dat veel van de deze wachtwoorden hoogstwaarschijnlijk automatisch aangemaakte wachtwoorden zijn, dit zegt dus niet dat mensen deze ook echt gebruiken. Wanneer er nieuwe accounts worden aangemaakt is een tijdelijk wachtwoord vaak eenvoudig, als het goed is moet deze echter bij de eerste keer inloggen worden aangepast.

Veel gemaakte fouten

#1 Te Kort

Hoe korter een wachtwoord hoe makkelijker en sneller deze door algoritmes ta raden is. Ongeveer de helft van  de tien meest voorkomende zijn zes tekens of minder. Steeds meer websites vragen al om langere wachtwoorden. Wie echt een sterk wachtwoord wil kan een persoonlijke zin gebruiken. Denk hierbij aan een eigen detail wat voor jouw logisch is maar voor vreemden en computers onmogelijk om te raden.

#2 Makkelijke cijfercombinaties

Zoals goed te zien in het overzicht met meest gebruikte wachtwoorden zijn makkelijke cijfercombinaties een logische keuze. Mensen vinden dit makkelijk om te onthouden en voldoen zo aan de eis dat er ook een cijfer in het wachtwoord moet zitten, ‘welkom’ wordt dan ‘welkom123’.

#3 Hergebruik

Helaas zijn we niet zo creatief als het om wachtwoorden aankomt, wachtwoorden, 31% van de mensen gebruikt wachtwoorden meer dan één keer. Hiermee wordt de veiligheid enorm verminderd aangezien hackers vaak wachtwoorden die ze vinden bij een hack vervolgens ook op andere accounts proberen. Wie al die verschillende wachtwoorden niet wil of kan onthouden kan een gratis veilige wachtwoord manager gebruiken zoals www.lastpass.com/nl.

#4 Géén tekens

Wachtwoorden zonder tekens zijn een stuk zwakker dan wachtwoorden met leestekens. Hoe meer verschillende karakters je gebruikt hoe veiliger je wachtwoord wordt. Denk aan uitroeprekens, vraagtekens, cijfers, hoofdletters, koppeltekens.

#5 Eigen naam

Als je email adres piet@gmail.com is en je wachtwoord ‘piet’ maak je het wel erg makkelijk. Dit klinkt wellicht flauw echter wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van namen, zowel eigen namen als namen van partner of huisdier zijn populair. Het is beter om géén namen te gebruiken en ook géén bekende korte woorden, enkele zijn al in de lijst te zien zoals ‘voetbal’ en ‘wachtwoord’.

Tips voor Extra veiligheid

 • Multi-Factor authentication, activeer dit indien mogelijk
 • Gebruik een Wachtwoord manager in combinatie met een uniek wachtwoord voor elk account
 • Kies een lang wachtwoord, een hele zin is veilig en goed te onthouden
 • Vermijd alles met ‘welkom’, ‘123’, ‘wachtwoord’ en ‘qwerty’

Bronnen:

https://blog.keepersecurity.com/2017/01/13/most-common-passwords-of-2016-research-study/
http://gizmodo.com/the-25-most-popular-passwords-of-2015-were-all-such-id-1753591514
https://www.techzine.nl/nieuws/102230/123456-meest-gebruikte-wachtwoord-2016.html
https://www.skyhighnetworks.com/cloud-security-blog/you-wont-believe-the-20-most-popular-cloud-service-passwords/