Malwarebytes: Rapport Malware landschap 2016

Op 31 januari 2017 heeft Malwarebytes het rapport uitgebracht ‘The 2016 Malware Threat Landscape’. Malwarebytes heeft hiervoor data van de tweede helft van 2016 gebruikt. In totaal bevat de data meer dan 1 miljard detecties van ruim 1 miljoen consumenten en bedrijven uit in totaal 200 landen.

Het rapport brengt een interessant inzicht in de mate waarin malware over de wereld is verspreid. De meeste malware detecties vinden plaats in Europa, hierbij zijn Frankrijk, Groot Britannie en Spanje het vaakst getroffen. Echter als gekeken wordt naar bedrijven (vaker en zwaarder getroffen door malware) dan is de VS met 81% wereldwijd verreweg het vaakst slachtoffer. Malwarebytes bevestigd tevens weer de trend dat malware een groeiend probleem is. Ransomware ‘marktaandeel’ in 2016 uitgegroeid van 18% tot 66% van alle bedreigingen.

We bekijken in het kort de drie grootste type ransomware, ook wel ransomware familie’s die in het rapport worden genoemd:

TeslaCrypt

Deze ransomware is niet meer actief sinds mei 2016.

Locky

Locky betreft malware via email, hierbij gebruikt de malware een Word document waarbij macros geactiveerd moet worden, vervolgens wordt het systeem gegijzeld en wordt er gevraagd om een bedrag van tussen de 0,5 en 1.0 Bitcoin (1 Bitcoin = €955 op 06-02-2017).

Meer over Locky

Cerber

Cerber versleuteld alle bestanden en vraagt om een betaling binnen 7 dagen. Ook Cerber wordt geactiveerd via een Word bestand met Macros. Voor wie getroffen is door Cerber kan via deze link een gratis decrypt tool vinden.

Verwachtingen voor 2017

Voor 2017 is de verwachting dat de dreiging van malware doorzet en met name de bedreiging voor bedrijven nog groter wordt. Ook wordt verwacht dat het gebruik van macro scripts in office documenten in 2017 groot blijft. Een nieuw risico zijn cyber aanvallen waarbij IoT apparaten worden gebruikt. Deze zijn vaak nog relatief zwak beveiligd.

Volledige rapport: www.malwarebytes.com