Norton of Bitdefender: Welke Antivirus is beter?

De antivirus software van Norton en BitDefender zijn beide al eens als ‘beste virusscanner’ uit de test gekomen. Ook in onzer top 10 staan deze twee bedrijven momenteel op positie 1 en 2. Hoog tijd om deze twee toppers eens naast elkaar te zetten en uit te zoeken waar de belangrijkste verschillen in zitten.

Bedrijfsprofiel Symantec (Norton Antivirus)

Het bedrijf achter de Norton virusscanner is het Amerikaanse Symantec. Symantec is opgericht in 1982 en gevestigd in Californië en beschermt de systemen van ruim 175 miljoen gebruikers. Het bedrijf heeft een beursnotering aan de NASDAQ en een jaaromzet van meer dan $4 miljard. Naast Norton is ook het merk Lifelock onderdeel van Symantec, Lifelock is een beveiliging tegen identiteitsfraude waarbij persoonsgegevens worden beschermd en er tevens wordt ondersteund indien er toch sprake van fraude is.

Bedrijfsprofiel BitDefender

BitDefender is opgericht in 2001 en gevestigd in kantoren wereldwijd (waaronder in Nederland) met het hoofdkantoor in Europa, Roemenië. Naast een virusscanner biedt BitDefender ook VPN aan en nog diverse zakelijke diensten op het gebied van digitale veiligheid. Wereldwijd gebruiken ruim 500 miljoen mensen de software van het bedrijf.

Tarieven

Het goedkoopste antivirus pakket van BitDefender is verkrijgbaar voor €39,99 per jaar (eerste jaar €10 korting). Norton biedt het instap abonnement aan voor €59,99 per jaar waarbij je het eerste jaar 50% korting krijgt. De basis prijs ligt bij Norton 50% hoger dan bij BitDefender. Ook bij de duurdere abonnementen geschikt voor MAC en voor meerdere apparaten zijn bij BitDefender goedkoper dan bij Norton.

BitDefender hanteert lagere prijzen dan Norton.

Abonnementen

Zowel Norton als BitDefender bieden hun antivirus software aan verdeeld over drie verschillende abonnementen. In beide gevallen is de goedkoopste optie enkel geschikt voor Windows. Wie Android/iOS of MAC gebruikt komt bij BitDefender uit bij het Total Security abonnement (€79,99) en bij Norton bij het Deluxe abonnement (€79,99).

Software

De software van alle virusscanners wordt meerdere keren per jaar getest door ervaren onafhankelijke tekstbureaus. Hierbij letten wij vooral op AV-comparatives, AV-test en onze eigen Consumentenbond. In deze tests worden malware en virussen op systemen geplaatst en wordt gekeken hoe goed de antivirus software hiermee omgaat.

“BitDefender (red.) biedt de beste bescherming tegen diverse vormen van malware en phishing”, Consumentenbond (2019)

  • Begin 2019 heeft de Consumentenbond getest en BitDefender als beste bevonden. Dit was met name doordat de software van BitDefender de beste bescherming biedt tegen malware en phishing.
  • AV-test kwam in februari 2019 juist naar buiten met testresultaten waaruit bleek dat Norton 100% bescherming bood tegen malware.
  • Beide beschermen het systeem dus erg goed tegen malware. Ook op andere punten waarop wordt gelet zoals systeembelasting en aantal valse meldingen scoren Norton en BitDefender consequent erg goed.

Ondanks dat BitDefender dus momenteel in onze ranking op nr.1 staat vinden we dat Norton en BitDefender beide erg goede software hebben en scoren we dit dus gelijk.

Conclusie

Op het gebied van bescherming zijn deze twee virusscanners zeer gelijkwaardig. Wie een veilig systeem wil kan bij beide abonnementen terecht. Als we de abonnementen vergelijken is duidelijk dat BitDefender goedkoper is dan Norton. Norton biedt daarvoor in het Standaard en Deluxe abonnement géén extra’s die BitDefender niet heeft. Het Premium pakket komt echter met Cloud-backup en tot 10 apparaten, twee pluspunten ten opzichte van BitDefender. Wie aan deze laatste twee functies veel waarde hecht kan voor Norton kiezen. In de meeste andere gevallen is BitDefender de slimmere keuze.

Kies voor Norton als:
… je meer dan 5 apparaten wil beveiligen in één abonnement
… cloud-backup belangrijk is

Kies voor BitDefender als:
… je de beste prijs/kwaliteit verhouding belangrijk vindt
… je voor €29,99, 3 apparaten wil beveiligen
… je een lagere prijs belangrijk vindt

Direct Naar BitDefender.nl