Oplichting via WhatsApp

WhatsApp is een populair platform voor oplichters, dat is eenvoudig te verklaren aangezien het ook verreweg het meest gebruikte social media platform in Nederland is. Inmiddels gebruikt 9 van de 10 Nederlanders WhatsApp om met familie en vrienden te communiceren.

WhatsApp dankt haar populariteit aan het gemak waarmee je in contact komt met nieuwe gebruikers, heb je een nieuw telefoonnummer in je telefoon dan kun je deze persoon ook gelijk via WhatsApp een berichtje sturen. Daar ligt ook gelijk de zwakke plek waar oplichters gebruik van maken.

Hoe doen oplichters dit? Dit zijn 3 veelvoorkomende manieren van oplichting via WhatsApp;

1. Vragen om geld

Een veelvoorkomende manier van oplichting via WhatsApp is een oplichter die zich voordoet als een bekende. Na een kort gesprek met uitleg over het andere telefoonnummer vraagt deze bekende om geld. Vaak is er snel geld nodig en kan er niet gebeld worden omdat de batterij van de telefoon bijna leeg is. Het voelt vertrouwd omdat je via WhatsApp met deze bekende communiceert en deze misschien zelfs de foto van deze bekende persoon van het internet heeft gekopieerd.

2. WhatsApp account kapen

Een WhatsApp account kapen is iets lastiger maar gebeurt ook zeker. Hiervoor installeert de oplichter WhatsApp op zijn eigen telefoon en vult het telefoonnummer van zijn slachtoffer in. Als WhatsApp vervolgens een verificatiecode naar het telefoonnummer van het slachtoffer stuurt vraagt de oplichter deze code op. Hij kan hiervoor bijvoorbeeld een smoesje gebruiken dat hij dit per ongeluk naar het verkeerde nummer heeft laten sturen. Als dit lukt heeft de oplichter het account in handen en kan hij alle contactgegevens berichten sturen vanuit de naam van zijn slachtoffer.

3. Phishing via WhatsApp

Naast specifieke WhatsApp fraude wordt WhatsApp ook gebruikt als communicatiemiddel om slachtoffers naar een frauduleuze website te leiden. Zo kan er tijdens een Marktplaats deal via WhatsApp een betaallink verzonden worden die naar een nepwebsite van een bank leidt. Zo kunnen de bankgegevens worden achterhaald van de slachtoffers.

Wat doen virusscanners tegen WhatsApp oplichting?

Virusscanners zijn steeds meer gericht op de mobiele telefoons en hebben specifieke apps om je Android of iOS apparaat te beschermen. Toch zullen deze lang niet alle vormen van oplichting via WhatsApp kunnen stoppen omdat deze scams er vaak op gericht zijn de slachtoffers iets te laten doen. Wanneer je zelf geld overmaakt naar een vreemd nummer, Tikkie of een iDeal betaalverzoek is dit bijna niet te stoppen door virusscanners.

Ook richt antivirus software zich met name op malafide websites die persoonsgegevens proberen te stelen (phishing). In sommige gevallen zal een virusscanner de fraude dus tegengaan maar nog effectiever is het om zelf goed op te letten, lees de volgende punten waarop je moet letten om zoveel mogelijk fraude te voorkomen.

WhatsApp fraude Voorkomen

Wees voorzichtig als het om belangrijke gegevens aankomt, dit geldt voor betalingen, verificatiecodes en persoons- en bankgegevens. Zowel op een website als in een WhatsApp gesprek helpt het om even rustig de tijd te nemen en te kijken of alles klopt.

  • Bel de persoon die om geld lijkt te vragen zelf op. De oplichter zal niet opnemen dus dat nummer bellen heeft niet zoveel zin, bel het ‘oude’ bekende nummer van de bekende die om geld vraagt. Neemt deze niet op, wacht dan met geld overmaken.
  • Klik niet op links van ‘onbekenden’ waar je via Marktplaats mee in contact bent geraakt. Dit is één van de manieren waarop je opgelicht kunt worden. Wil je een betaling doen, ga dan zelf naar de website van de bank of naar je eigen bank app.
  • Geef ‘onbekenden’ nooit een verificatiecode omdat ze deze naar de verkeerde telefoon hebben gestuurd.

Bronnen: