Phishing Mail: Hoe herken je dit?

Nog steeds is spam en phishing email één van de meest voorkomende manieren waarop mensen worden opgelicht via internet. Criminelen zijn er erg goed in om mensen het gevoel te geven dat hun email echt van hun eigen bank afkomstig is.

Er zijn echter veel standaard trucs die de oplichters hanteren en daarom bespreken we deze zodat je ze kunt herkennen.

Algemene Aanhef

Bijn altijd beginnen criminelen hun email met een zeer algemene aanhef. Dit kan zijn ‘geachte meneer/mevrouw’ of ‘beste klant’. Je eigen bank zal altijd je naam in de aanhef zetten.

Afzender

De naam van de afzender kan lijken op je eigen bank, echter het email adres is vaak anders.Vaak is het genoeg om enkel met je muis over de naam te gaan zonder te klikken waarna je het daadwerkelijke email adres al kunt zien.

Bijlage

Spammers versturen graag een bestand mee als bijlage in de email. Mensen zijn geïnteresseerd in bijlages en willen deze openen. Zo kan een oplichter een virus of malware installeren op je computer. Wees dus al direct wantrouwend als je een onverwachte email met bijlage krijgt, zeker je bank zal nooit een bijlage per email verzenden.

Wanneer de email zich voordoet als een klant met een factuur dan is het op zich logisch dat er een bijlage bij zit. Wees echter ook hier alert, is deze klant bekend bij je organisatie? Is het een geloofwaardig email adres? Open bij twijfel niet het bestand maar neem telefonisch contact op met het bedrijf dat de email verstuurd zou hebben om dit te bevestigen.

Website

Wanneer je reeds op een website van een bank of ander bedrijf terecht bent gekomen kun je altijd de URL van deze pagina controleren, de URL is de link die begin met https://www. De website zelf kunnen ze namelijk goed namaken, de URL echter niet. Je ziet de URL van de website bovenin de browser.

Meest voorkomende phishing emails (zie recente voorbeelden) zijn van banken, loterijen, bol.com, linkedin, facebook, apple en telecom bedrijven. Maak gebruik van de beste antivirus software om phishing te voorkomen.