Snelste Groei Malware bij MAC

Ook in 2018 is het aantal nieuwe malware programma’s nog altijd flink toegenomen. Hoewel de groei in 2018 lijkt af te vlakken ten opzichte van de voorgaande jaren betekent dit nog steeds een gemiddelde van meer dan 10 miljoen nieuwe malware dreigingen per maand.

In totaal staat het aantal malware dreigingen volgens AV-test nu op 837 miljoen. Het grootste deel daarvan vindt plaats op de meest populaire besturingssystemen, Windows en Android. Het aantal dreigingen gericht op Windows is gelukkig al enkele jaren niet verder gestegen, sinds 2015 is er zelfs een kleine daling te zien, van ruim 68 miljoen naar 65 miljoen nieuwe dreigingen in 2018.

De snelste groei in malware zit in onverwachte hoek, het veilig beschouwde MAC systeem komt namelijk onder steeds meer druk te staan. Het aantal malware gevallen groeit explosief van 27 duizend in 2017 naar meer dan 78 duizend in 2018. Gelet op het feit dat het marktaandeel van Apple een stuk kleiner is dan dat van Android is deze flinke stijging erg zorgwekkend.

Het beste wat je kunt doen om je systeem te beschermen tegen malware is een goede virusscanner installeren en deze regelmatig updaten. Vertrouw niet blind op de standaard meegeleverde software van besturingssystemen als Windows, Apple en Android. Uit een recent nieuwsbericht bleek al dat het Play Protect van Android het slechtst scoorde van alle virusscanners in het tegenhouden van malware.