Social media & Malware: wat zijn de risico’s?
Je denkt bij malware misschien niet zo heel snel aan social media, maar eerder aan onbeveiligde sites die gehackt zijn. Toch maken kwaadwillenden ontzettend veel gebruik van social media-platforms om malware te verspreiden. Het is voor deze cybercriminelen een ideale manier om snel resultaat te boeken. Maar wat zijn dan precies de grootste gevaren en waar moet je op letten bij het gebruik van social media?
Een snelle verspreiding in een netwerk
Je deelt op social media (veel) persoonlijke informatie in een groot netwerk, waardoor kwaadwillenden malafide berichten razendsnel kunnen verspreiden. Bovendien ben je sneller geneigd om anderen in vertrouwen te nemen, zelfs als je ze niet kent. Dit betreft niet alleen apps zoals Instagram, Facebook en Twitter, maar ook bijvoorbeeld fitness tracking applicaties zoals Runkeeper en Strava. Het gebruik van social media is dan ook niet zonder risico.
Vijf meest voorkomende risico’s
De vijf meest voorkomende gevaren van het gebruik van social media wereldwijd zijn:
- Malware
- Cyberpesten en -stalken
- Imagoschade
- Gestolen data
- Identiteitsfraude
Social media-platforms spelen al met al een prominente rol binnen cybercriminaliteit. Zo blijkt uit het Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018 dat de volgende drie vormen in Nederland het meest voorkomen:
- Een poging tot phishing (bijvoorbeeld via e-mail) (56 procent);
- Benaderd worden met een socialmediabericht met de vraag om een onbekende link aan te klikken (37 procent);
- Het ontvangen van een zakelijke uitnodiging via social media en malware (beide 20 procent).
Het aantal slachtoffers van cybercrime neemt mede dankzij het gebruik van social media explosief toe. Zo zijn er tussen 2015 en 2017 300 keer zoveel incidenten gerapporteerd in de Verenigde Staten die gerelateerd zijn aan de veiligheid op deze platforms. Wist je trouwens dat veel van de grootste hacks van bedrijven bij social media beginnen?
Malware en cryptomining software
Kwaadwillenden gebruiken verschillende tactieken, waaronder apps, advertenties, plugins en links op social media-platforms om mensen aan te zetten tot het installeren van cryptomining software en andere malware. Tot 40% van de malware-infecties op social media platforms komen van kwaadaardige advertenties en 30% van malafide apps en plug-ins. In de meeste gevallen is het dus het resultaat van een actie van een gebruiker. Helaas ben je je daar niet altijd bewust van.
Onbewuste acties die tot malware leiden
Onbedachtzame acties waardoor je malware op je laptop, pc of mobiel krijgt zijn zó gemaakt. Je klikt bijvoorbeeld gedachteloos op een berichtje van een vriend wat toch niet je vriend blijkt te zijn, maar iemand die zijn social media-account heeft misbruikt en gekopieerd. Of je wordt verleid via een advertentie om – achteraf gezien malafide – software te installeren waarmee je dacht je laptop te beschermen. Je klikt op een verkorte URL op Twitter, die besmet blijkt te zijn. Niet zo vreemd dat kwaadwillenden kiezen voor social media, want als je apparaat eenmaal geïnfecteerd is, dan worden virussen (ongemerkt) razendsnel in je sociale netwerk verspreid.
Beschermen tegen malware
Je kunt je gelukkig redelijk goed wapenen tegen malware terwijl je social media gebruikt. Krijg je een uitnodiging of vriendschapsverzoek van iemand die je niet kent? Accepteer deze niet klakkeloos en open al helemaal geen Messenger-berichten of andere directe berichtjes van deze onbekenden. Check even als je een vriendschapsverzoek krijgt van een (oude) bekende of je niet al vrienden bent. Installeer alleen maar software via betrouwbare bronnen en maak je wachtwoord complex. En vergeet niet om betrouwbare antivirussoftware te kiezen en te installeren. Zo ben je goed beschermd en kun je lekker ‘social’ blijven!
Bronnen: