Vergelijking Wachtwoord Managers

Wachtwoord of Password Managers worden gebruikt om al jouw moeilijke wachtwoorden op te slaan. Hoe beter je wachtwoorden beveiligd hoe minder risico je loopt dat je accounts of computer gehacked worden. Deze vergelijking focust zich enkel op twee bekende gratis password managers. De vergelijking vindt plaats op basis van verschillende kenmerken zoals de aanwezigheid van Two-Factor Authentication, gebruiksvriendelijkheid, optie om data te exporteren en de verschillende import/export mogelijkheden.

KeePass

Zelf heb ik jaren gebruik gemaakt van KeePass. Keepass is al een oudere speler om de Password Manager markt. Uit gemakzucht heb ik nooit naar alternatieven gezocht. Welke gebreken heb ik opgemerkt?

Keepass is de enige password manager die geen optie biedt om wachtwoorden automatisch op te slaan. Eerlijk gezegd vind ik dit een tamelijk groot gebrek. In het jaar 2017, is het niet gemakkelijk om uit te blinken als product. Uitblinken in functionaliteit is niet simpel, vandaar dat user experience en usability een steeds grotere rol innemen. Het automatisch opslaan van nieuwe wachtwoorden is dus een klap in het gezicht op vlak van user experience.

Natuurlijk heb ik ook wat goeds te vertellen over KeePass. KeePass ondersteunt verschillende mogelijkheden om de opgeslagen data te exporteren. Ondersteunde formaten zijn KDB (Keepass eigen formaat), XML en CSV. De import mogelijkheden zijn hetzelfde, maar ook formaten van concurrerende Password Managers worden ondersteund.

Je moet dus je wachtwoorden zelf opslaan. Deze functie is zeer uitgebreid. Je kan elk wachtwoord een unieke titel geven, icons toewijzen en notities toevoegen die je als aanwijzingen kan gebruiken. Ook kan er een ‘vervaldatum’ ingesteld worden voor wachtwoorden. Deze vervaldatum herinnert je om je wachtwoord tijdig te wijzigen na een bepaalde periode.

KeePass is de enige applicatie die ook de mogelijkheid biedt om specifiek applicatie wachtwoorden op te slaan. Een zeer goede en waardevolle toevoeging voor gebruikers die vaak met beveiligde programma’s of documenten werken.

Officiële website: http://keepass.info

LastPass

LastPass is een excellente keuze om je wachtwoorden op te slaan. Deze tool springt boven andere programma’s uit vanwege zijn uitgebreide functionaliteit. Het is onder andere mogelijk om wachtwoorden veilig te delen tussen verschillende pc’s. Dit betekent dat de data veilig en geëncrypteerd gedeeld wordt.

Een groot voordeel is het automatisch aanvullen van login pagina’s. LastPass herkent webpagina’s en zal je inloggegevens voor je invullen zodat je snel kan inloggen. Dit is een zeer goede toevoeging aan de usability. Hierdoor bespaart de gebruiker veel tijd omdat hij het wachtwoord niet moet opzoeken. Daarnaast zijn er veel multifactor authenticatie methoden aanwezig waarmee de gebruiker zijn account kan afschermen en beschermen.

LastPass is ook capabel om wachtwoorden automatisch op websites aan te vullen. Ook is deze password manager in staat om een rapport te genereren over de complexheid van je wachtwoorden. Naast dit rapport, geeft LastPass ook aanbevelingen om wachtwoorden te wijzigen omwille van hun zwakheden. Synchronisatie is mogelijk maar het is een lastig proces omdat het vrij traag gebeurd.

Officiële website: https://www.lastpass.com

Conclusie

KeePass is een zeer goede applicatie, enkel mist het wat belangrijke functionaliteit. User experience en usability worden hoog in het vaandel gedragen, vandaar dat mijn voorkeur uitgaat naar LastPass. Een zeer veilige en betrouwbare applicatie. LastPass maakt gebruik van encryptie en biedt verschillende multifactor authenticatie mogelijkheden aan.