Virusscanners die het beste beschermen tegen Malware

Het onafhankelijk AV-comparatives heeft in april 2017 de meest recente testresultaten bekend gemaakt waarin onderzocht is welke virusscanners het beste bescherming bieden tegen malware. De resultaten zijn gepubliceerd in het Malware Protection Test 2017 waarvan we in dit artikel de belangrijkste resultaten zullen bespreken.

In deze test heeft AV-comparatives van 21 veelgebruikte virusscanners de meest recente versie gebruikt. Het gaat hier om de ons bekende dienstverleners zoals onder andere: AVG, Bitdefender, BullGuard, ESET, Kaspersky, McAfee, Panda.

Vervolgens is er een dataset van 37.999 malware bestanden gebruikt, alle virusscanners zijn getest op een Windows 10 systeem. Er is hierbij met name gekeken naar twee dingen, de bescherming tegen de malware bedreiging en tegelijkertijd het aantal keren dat er vals alarm geslagen werd door de antivirus software.

Bij de bescherming werd vervolgens nog onderscheid gemaakt tussen detectie en protectie. Soms werd malware nog niet gedetecteerd (detectie) maar zodra deze actief schade ging berokkenen werd wel de PC beschermd (protectie).

Het valt op dat alle virusscanners erg goed scoren in bescherming tegen malware, zij komen allen ruim boven de 99% uit. Enkel Trend Micro weet een 100% score te bereiken. Dat zegt helaas niet dat dit de beste virusscanner tegen malware is aangezien Trend Micro ook maar liefst 29 keer een vals alarm heeft afgegeven in deze test. De virusscanners ESET en Microsoft Defender hebben wonderlijk genoeg nul keer vals alarm geslagen.

Uiteindelijk is de conclusie uit deze test van AV-comparatives dat de volgende virusscanners het beste presteren als het gaat om bescherming tegen malware:

Het gaat hierbij om de combinatie van goede bescherming en weinig vals alarm. Voor de volledige testresultaten kun je kijken op: https://www.av-comparatives.org