Waarom de perfecte virusscanner (helaas) niet bestaat
Elke maand zoeken we naar nieuwe virusscanners en controleren we de prestaties die onafhankelijke testbureau’s aan de verschillende programma’s toekennen. Het is menselijk om altijd het ‘beste’ te willen, gelukkig is dit bij antivirus software redelijk goed te meten. Zeker wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met auto’s en huizen, wanneer is daar één het beste?
Bij virusscanners is er gelukkig veel data beschikbaar over de prestaties, hoe goed worden virussen tegenhouden, stopt het alle soorten malware en wat is de belasting voor de computer. Helaas zullen we hierbij nooit de perfecte virusscanner vinden. Perfectie is in dit geval volgens mij een scanner die 100% van alle bedreigingen tegenhoudt, vervolgens NOOIT vals alarm slaat en 0% belasting voor het systeem meebrengt.
Om met dit laatste te beginnen, dit is helaas al onmogelijk. Wanneer een virusscanner actief op je systeem aan het werk is om bedreigingen tegen te houden zal dit altijd iets van je systeemprestaties vragen. Gelukkig kan dit soms wel zo weinig zijn dat je het als gebruiker niet merkt maar de vertraging zal er helaas zijn.
Ook de combinatie van 100% van alle bedreigingen samen met nooit vals alarm slaan is erg lastig dan wel bijna onmogelijk. Er komen namelijk dagelijks nieuwe virussen en bedreigingen bij, hierop reageert het bedrijf achter de antivirus software door hun beveiliging te updaten, echter ze doen dit pas nadat ze zien dat er enkele systemen besmet zijn geraakt, kortom te laat. Een manier om alles tegen te houden is een firewall die praktisch alles van buiten de eigen PC tegen houdt, hiermee slaat de virusscanner echter continu vals alarm, iets wat erg onwerkbaar is.
Samenvattend is het maar goed dat we op onze vergelijkingswebsite zoeken naar de ‘beste virusscanner’ en niet naar de perfecte want dat wordt een onmogelijke zoektocht.