WannaCry: Vanwaar de ophef?

Sinds afgelopen vrijdag is er wereldwijde onrust ontstaan omtrent de ransomware WannaCry. Oudere versies van Windows waren kwetsbaar voor deze ransomware en in korte tijd raakten PC’s over de hele wereld besmet waaronder ziekenhuissystemen in het Verenigd Koninkrijk.

Inmiddels is de grootste paniek voorbij en heeft Microsoft als grote uitzondering updates voor oude besturingssystemen vrijgegeven. Gebruikers van het meest recente Windows 10 zijn nooit in gevaar geweest.

Met behulp van de ransomware hebben de hackers duizenden computers gegijzeld en om losgeld gevraagd. In totaal wordt geschat dat zij hiermee ongeveer 50.000 dollar (in Bitcoins) hebben buitgemaakt. Een flink bedrag maar de FBI heeft het totaal aan betaalde losgeld over 2016 op ongeveer 1 miljard dollar geschat. Op het totaal is het dus een relatief klein ‘succes’ wat WannaCry heeft behaald, waarom dan toch deze wereldwijde paniek?

Zoals altijd weet je natuurlijk vooraf niet waar het gaat eindigen, het was al vrij snel duidelijk dat deze malware zich over de hele wereld aan het verspreiden was. Daarbij was er ook op een gegeven moment een ziekenhuis slachtoffer wat erg dichtbij de mensen komt en voor de media een interessant verhaal is. Het kan ook hebben meegespeeld dat Microsoft direct hard heeft uitgehaald naar de NSA die de kwetsbaarheid twee maanden geleden al ontdekte en vervolgens de informatie verloor aan hackers.

Een combinatie van een schandaal rondom de NSA en kwetsbare slachtoffers maakt dat dit weekend in het teken stond van een achteraf relatief kleine ransomware.

Bronnen: