Wat is een cyberverzekering?

Naast een goede beveiliging en een backup is het nu ook mogelijk als bedrijf en zelfs als particulier om een cyberverzekering af te nemen. Waar de twee eerst genoemde diensten zich richten op de preventie is een verzekering nuttig voor het geval dat het toch fout gaat.

Wanneer je als bedrijf namelijk met een grote IT hack te maken hebt of indien er daadwerkelijk data is gestolen kunnen de kosten snel oplopen. Denk hier niet enkel aan het herstel van de systemen maar ook aan gemiste omzet en aansprakelijkheidsschade. Deze laatste is een groot risico aangezien je als bedrijf verantwoordelijk bent voor de data en dus ook voor de gegevensbescherming.

Wat dekt een Cyberverzekering?

Zoals bij elke verzekering verschilt dit per aanbieder en pakket. Er zijn echter enkele dingen die we meestal terug zien in een cyberverzekering.

Ondersteuning

Wie te maken heeft met een grootschalige hack van zijn bedrijf kan wel wat hulp gebruiken. Het gaat hier zowel om juridische ondersteuning als ook technische ondersteuning. Naast deze voor de hand liggende hulp kan er ook een woordvoerder worden ingeschakeld met behulp van de verzekering om zo de buitenwereld netjes te informeren terwijl je zelf bezig bent met het herstellen van de schade.

Claims en aansprakelijkheid

Wanneer er persoonsinformatie is gestolen kan dit leiden tot flinke claims van gedupeerden. Met een cyberverzekering zijn de eventuele kosten die hieruit volgen gedekt.

3 Cyberverzekeringen

Zoals genoemd is dit fenomeen in Nederland nog niet erg bekend. In de VS zijn cyberverzekeringen voor bedrijven en ook consumenten al vrij normaal en kun je dagelijks TV reclames voor een cyberverzekering en identiteitsverzekering voorbij zien komen.

We wijzen je alvast op enkele Nederlandse aanbieders van een cyberverzekering.

Guardian360

Het bedrijf Guardian360 is gevestigd in Rotterdam en is 100% gericht op IT veiligheid. Het biedt meerdere netwerk scanners gericht op de zakelijke markt. De Cyberverzekering van Guardian360 biedt dekking voor systeem herstel, kosten voor communicatie, PR en onderzoek en aansprakelijkheid.

VVAA

VVAA heeft een cyberverzekering specifiek gericht op de gezondheidszorg, een erg nuttige focus gezien het belang van privacybewaking in deze sector. Ook bij deze verzekering is onderzoek en crisisondersteuning gedekt, daarnaast vallen ook boetes van de toezichthouder onder de dekking.De premie voor de VVAA cyberverzekering begint vanaf €450 per jaar en loopt op naarmate het te verzekeren bedrag oploopt.

Ook Veltman heeft een cyberverzekering hoewel onduidelijk is wat daar precies onder valt, zie de website.

We houden de markt van cyberverzekeringen in de gaten aangezien dit nu nog erg in de kinderschoenen staat. Op termijn verwachten we enorme groei gezien de toenemende risico’s en de verantwoordelijkheid die ligt bij de bedrijven met betrekking tot de opslag van persoonsgegevens.