Wat te doen bij Ransomware?

Ransomware is helaas een groeiend probleem onder bedrijven en particulieren. Bij ransomware neemt een virus de computer als het ware in gijzeling, de computer wordt geblokkeerd zodat je niet meer bij je bestanden en je programma’s kunt. Vervolgens biedt het virus aan om tegen betaling je PC weer vrij te geven. Het betreft hier dus een gijzeling in ruil voor een soort losgeld (‘ransom’). De verwachtingen zijn helaas dat dit ook in 2017 één van de toenemende bedreigingen op het internet is.

Ransomware voorkomen

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van ransomware? Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om je als persoon en/of als bedrijf goed voor te bereiden.

Zorg in de eerste plaats voor een goede backup. Het idee van ransomware is namelijk grotendeels dat de software je data zal vergrendelen en je vervolgens moet betalen om hier weer toegang tot te krijgen. Indien je een volledige actuele backup hebt kun je in theorie daar gewoon weer mee verder werken, desnoods op een andere computer.

Klik niet op onbekende emails en open zeker géén bijlage als je twijfels hebt over de betrouwbaarheid van het bestand of de verzender. Een groot deel van de ransomware virussen begint met het verzenden van spam email waarna een medewerker van een bedrijf de bijlage opent. Er zijn trainingen beschikbaar om werknemers te laten herkennen wat malware is en wat niet.

Een goede beveiliging van het netwerk helpt tot op zekere hoogte, 100% veilig wordt het helaas nooit. Toch is altijd het advies om de beveiliging up-to-date te houden.

Ransomware verwijderen

Mocht het reeds te laat zijn en de ransomware is actief is het zaak snel actie te ondernemen. Verbreek gelijk de verbinding van je PC of laptop met wifi en het netwerk, om zo verdere verspreiding te voorkomen. Via de website www.nomoreransom.org kun je hulp krijgen om de ransomware te verwijderen. Deze website is een initiatief van overheid en beveiligingsbedrijven gezamelijk om ransomware te bestrijden. Mocht de variant van ransomware die jouw getroffen heeft hier niet bij staan kun je ervoor kiezen een expert in te huren om de ransomware te verwijderen, echter is dit een vrij lastig karwei en zal het snel veel tijd en dus geld kosten. Het is daarom ook soms een optie te betalen en zo direct weer toegang tot je systeem te krijgen. Wanneer we naar het totale plaatje kijken is betalen natuurlijk een erg slechte keuze aangezien dit de criminaliteit stimuleert en meer ransomware zal bevorderen. Echter persoonlijk gezien is het soms goedkoper dan de andere keuzemogelijkheden.

Bronnen:

https://www.nomoreransom.org
https://www.fraudehelpdesk.nl