Webcam afplakken kan géén kwaad

Langzaam maar zeker vullen we ons eigen huis met steeds meer camera’s. Op onze telefoon zit er al langere tijd één of meestal twee. Ook een laptop heeft al jarenland standaard een webcam, erg handig voor functies als Skype. Daarnaast installeren mensen dingen als bewakingscamera’s en babycams en kan er ook op je TV of Mediaspeler (denk aan XBOX Kinect) een camera zitten.

Mark Zuckerberg plakt webcam af

Handig of een gevaar voor je privacy? Sinds in 2016 bekend werd dat Mark Zuckerberg zijn webcam heeft afgeplakt. zijn mensen een stuk meer bewust geworden van de potentiële gevaren. Zo zijn er al meerdere bewijzen dat een babycam is gehackt waarbij in één specifiek geval de hacker zelfs via de microfoon begon te schreeuwen om de baby wakker te maken.

Alternatieven

Afplakken van de webcam op je laptop is simpel te doen met een stukje plakband. Wie echter vervolgens regelmatig wil Skypen met gebruik van de camera zal zien dat het verwijderen lastiger is. Er blijft snel een beetje lijm achter wat het beeld vervaagt. Een speciaal product EyeBloc om de webcam tijdelijk te blokkeren heeft helaas tot nu toe weinig tractie gekregen. Het product Eyebloc en was zelfs te zien op het Amerikaanse Sharktank. Momenteel zien we op de website dat de eigenaren het bedrijf te koop hebben gezet.

Bronnen: