Nederlandse Tests ✓ Alleen Goede Virusscanners ✓ Reviews & Prijzen

Keuzehulp virusscanners

Wie een virusscanner kiest voor de veiligheid van zijn of haar PC dient met diverse zaken rekening te houden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste onderdelen zodat je in 7 stappen de beste keuze kunt maken en op lange termijn van een veilige PC kan genieten.

Stap 1: Besturingssysteem

De meest cruciale factor in het kiezen van de juiste virusscanner zit in het besturingssysteem dat gebruikt wordt. Hoewel dit voor de meeste mensen Windows zal zijn wordt ook de MAC relatief vaak gebruikt. Er zijn meerdere antivirus programma’s die enkel op Windows werken en niet geschikt zijn voor Apple apparaten dus hier dient goed rekening mee te worden gehouden. Hetzelfde geldt natuurlijk als je de software tegelijk op je telefoon als app wil gebruiken.

Let er vooral goed op het juiste abonnement te kiezen, bekende virusscanners zoals BitDefender ondersteunen pas MAC en iOS vanaf een duurder abonnement.

Stap 2: Virussen & Malware tegenhouden

Uiteindelijk neem je een virusscanner om virussen en malware tegen te houden, hoewel alle virusscanners dit redelijk goed doen zijn er toch verschillen, dit verschilt ook nog eens per jaar en per besturingssysteem. Als een virusscanner niet goed zou zijn in beveiligen is het hele nut natuurlijk weg. In al onze recensies hebben we een score gegeven voor het tegenhouden van virussen op basis van onafhankelijke onderzoeksbureaus. Doordat we een gemiddelde nemen voorkomen we vreemde uitschieters.

Stap 3: Lichte software

Als het gaat over virusscanners wordt er vaak gepraat over ‘lichte software’, in onze recensies hebben we het vaak over ‘lage systeembelasting’. Hiermee wordt bedoeld dat de antivirus software licht en soepel draait op de PC of MAC en weinig geheugen en processorkracht inneemt. Wanneer het een zwaar programma betreft betekent dit dat de andere programma’s veel langzamer werken omdat de virusscanner zo ‘zwaar’ is. Helemaal géén vertraging is helaas onmogelijk omdat de antivirus software actief moet werken, en dit wordt uitgevoerd door diezelfde PC met dezelfde processor waarmee ook een Office programma draait.

Stap 4: Aantal Apparaten (laptops/smartphones/tablets)

Vaak is in een huishouden meer dan één apparaatin gebruik, denk hierbij aan laptops van het werk en ook tablets en smartphones van de kinderen. Bij de meeste virusscanners kun je tegen een geringe meerprijs extra computers toevoegen aan je bescherming. In plaats van €30 per jaar voor 1 apparaat betaal je dan bijvoorbeeld €50 per jaar voor 3 of 5 apparaten. Op deze manier ben je per apparaat goedkoper uit en heb je tevens het gemak van volledige beveiliging op alle computers.

Stap 5: Extra opties

Naast het tegenhouden van virussen en malware worden virusscanners steeds verder uitgebreid met andere diensten. Zo zijn we bij de verschillende bedrijven al diensten tegengekomen als cloud opslag, PC versnellen en oudercontrole. Bij deze laatste kun je met behulp van de virusscanner ook het mobiele gedrag van uw kinderen monitoren en limiteren.

Stap 6: Behoefte aan ondersteuning

Aangezien het bij een virusscanner vaak vrij goedkope software betreft is de ondersteuning of klantenservice soms enigszins beperkt. Zo is er lang niet altijd een telefonische ondersteuning, laat staan een Nederlandse klantenservice die je kunt bellen. Bedenk dus voor jezelf goed in hoeverre je deze telefonische klantenservice nodig hebt of dat je goed af kan met enkel een live chat of email support.

Stap 7: Budget

Tot slot is het budget natuurlijk bepalend. Er zit niet erg veel prijsverschil in de virusscanners die wij tegenkomen maar er is vaak wel een gratis alternatief. Wij zijn niet een groot voorstander van de gratis virusscanners vanwege de toch flink mindere prestaties die hier door geleverd worden. Een virusscanner die niet altijd werkt is enkel schijnveiligheid en dan kun je net zo goed niets installeren. Wie een zo lang mogelijke periode in één keer afsluit (en dus vooraf betaald) krijgt vaak flinke korting, dit kan wel oplopen tot 50%. Tevens heb je het voordeel dat je niet elk jaar opnieuw de verlenging hoeft te regelen.

BesteVirusscanners.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0